„Van rá esély, hogy idén helyre tudjuk állítani valamelyest az egyensúlyunkat”

„Van rá esély, hogy idén helyre tudjuk állítani valamelyest az egyensúlyunkat”

A Rise Against koncertje 2018. június 7-én a Budapest Parkban (Fotó: Hikisch Gergely/Ígéretes titánok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenlegi szabályozás szerint továbbra sem lehet zenés-táncos rendezvényeket, fesztiválokat tartani. Bár a Budapest Park teraszként, koncertek nélkül kinyithatna, de a tavalyi tapasztalatok alapján, ezzel csak további veszteséget termelnének. Pálffy Andrást, a Budapest Park alapító, vezérigazgatója emellett arról is beszélt lapunknak, milyen hatással volt a járvány a Budapest Park működésére, miként készülnek a lehetséges nyitásra.

Ahogy sokaknak, úgy a Budapest Parknak is nagyon kemény éve volt, ráadásul a bizonytalanság továbbra is tart. Pálffy Andrásék a járványhelyzet kialakulása óta minden erejükkel azon voltak, hogy stábjuk létszámán ne kelljen változtatni. – A szervezői csapatunk 90 százaléka együtt is maradt, bár nem volt könnyű átvészelni, sok új, átmeneti feladatot vállaltak a kollégák, volt, aki pár hónapos fizetés nélküli szabadságot vállalt, és vannak, akik önkéntesen dolgoznak hónapok óta. Egy ideje teljes erőnkkel újra a szezon szervezésén dolgozunk mindannyian. A Park teljes stábja egy nagyon összetartó csapat, akiknek lelkesedése és szaktudása elengedhetetlen ahhoz, hogy a tőlünk megszokott színvonalon nyithassunk ki, ezért mindenkivel egyedileg megkerestük azt a megoldást, amivel ezek a nehéz idők mindannyiunk számára átvészelhetők – mondta el Pállfy.

A vezető azt is elárulta, hogy a leállás miatt a koncertek marketingköltései vagy éppen az augusztus 15-re felállított, majd később üresen maradt nagyszínpadi koncert költsége komoly veszteséget jelentenek, de a raktárkészlet esetében is némi kárral kell számolniuk.

A jelenlegi szabályozás szerint teraszként már megnyithatnák a Budapest Parkot, de a tavalyi tapasztalatok alapján ez csak további veszteségeket termelne. Ha feloldják a koncertekre vonatkozó korlátozásokat, akkor a Park területére csakis érvényes belépővel rendelkező koncertlátogatók érkezhetnek, de ahogy arra Pállfy is rámutatott, még mindig bizonytalan, pontosan milyen szabályozások mellett tudnak majd megnyitni.

Ha arra kerül a sor, hogy a belépést védettségi igazolványokhoz kötik, arra is csak abban az esetben tudnak technikailag felkészülni, ha a beléptetés részletei jogilag tisztázottá válnak. – Az ellenőrzés körül is rengeteg még a kérdőjel, nem mindegy, hogy például GDPR szempontból ez hogyan fog kinézni, hogy erre központi rendszereket vezetnek be, vagy nekünk kell egyik napról a másikra bonyolult infrastruktúrákat kiépíteni. Alapvetően itt nem az emberi erőforráson múlik – bár persze azzal is jó lenne, ha előre tudnánk tervezni –, de akár a Park kialakításában is nagy szerepet játszhatnak ezek a részletek.

Ha lehetővé válik a nyitás, a tervek szerint a tavalyról elhalasztott koncerteket pótolnák be. Bár a teljes programterv készen van, amíg bizonytalan a nyitás időpontja, a műsorprogram is változik. – Nagyon nehéz ez mind a Park, mind a produkciók számára, hiszen egy koncertnek akár két-három opcionális dátumot is fent kell tartanunk. Ráadásul egyetlen koncert elhalasztása elindíthat egy dominó-effektust, és további programnapokat is érinthet. Ezért is lenne nagyon fontos, hogy mielőbb lássuk, mikor nyithatunk –hangsúlyozta Pállfy András, aki minden nehézség ellenére bizakodva próbál a jövőbe tekinteni.

Véleménye szerint van rá esély, hogy idén helyre tudják állítani valamelyest az egyensúlyukat, jövőre pedig már egy teljes értékű szezounk legyen, de sajnos az sem kizárt, hogy ezt csak 2023-ra fogják elérni. Ez nagyrészt attól függ, mikor és milyen korlátozások mellett indulhat el az idei évad.