Várandósoknak nem ajánlja az oltást Müller Cecília

Várandósoknak nem ajánlja az oltást Müller Cecília

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte 25 helyen fogják az oltásokat beadni – közölte az Operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az első tízezer adag Pfizer-vakcina december 26-án fog érkezni, a tiszti főorvos szerint „egy jelképes adagról” van szó. Az első körben az egészségügyi dolgozóknak biztosítják az oltás lehetőségét, a helyszín a Dél-pesti Centrumkórház lesz.

Elmondása szerint eddig már 300 ezren regisztráltak az oltásra, „ezzel tervezhetővé teszik a folyamatot, amelyet a tömeges oltás megkíván tőlünk”. Külön oltószobák lesznek, a menetrend a következő lesz: a jelentkezőnek az oltás beadása előtt ki kell majd töltenie egy kérdőívet, hogy kiderüljön például, nincs-e esetleg allergiája valamelyik összetevőre. Ezután beleegyező nyilatkozatot kell tennie, utána kapja meg az oltást – izomba, jellemzően a deltaizomba –, majd 20 perces megfigyelésre még ott kell maradnia, ha esetleg komplikációk lépnének fel. Az egész összesen fél órát fog igénybe venni – idézi a hvg.hu Müller Cecíliát, aki szerint figyelni kell utána a tüneteinket is.

Az oltottak oltási kártyát kapnak, amelyről kiderül az oltóanyag típusa, gyártási száma, az oltott személyi adatai, valamint az, hogy a páciensnek mikor kell jelentkeznie a második védőoltásra, amelyre nagyjából három héttel később kerül sor. 

A „vakcinaigazolásról” Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt szerdai rövid videójában. Mint kifejtette, arra készülnek, hogy akik már védettek – átestek korábban a fertőzésen vagy beoltatták magukat – legyen egy igazolványuk, amely bizonyítja, hogy ők már védettek és nem fertőznek meg senkit. A miniszterelnök elmondása szerint ez összhangban van az Európai Unió törekvéseivel, hogy egy ilyen digitális útlevelet létrehozzanak. Az első verziót a Belügyminisztérium már kifejlesztette.

A tiszti főorvos a mellékhatások kapcsán elmondta, hogy az injekció beadásának helyén kis bőrpírra, esetleg nyirokcsomó-duzzanatra lehet számítani, és azt javasolta, hogy mindenki pihenjen utána egy keveset. Jelezte, hogy nem ajánlják az oltást a várandósoknak, illetve azoknak, akik gyereket szeretnének. Azoknak pedig, akik megkapták az oltást, de gyereket terveznek, azt tanácsolja, hogy várjanak a gyerekvállalással 2-3 hónapot.

A pedagógusok december 30-ig jelentkezhetnek koronavírusteszt-mintavételre, ha szeretnék magukat letesztelni a következő félév előtt. A mintavételek január 1-2-án lesznek.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, hogy a tízezer lakosúnál népesebb településeken 248 esetben sértették meg a maszkviselésre vonatkozó, önkormányzati rendeletet a közterületeken, 84 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 58 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

A kijárási tilalom megszegése miatt 381 személy esetében intézkedtek, így a november 4-én bevezetett kijárási korlátozás óta összesen 16 113 rendőri intézkedést hajtottak végre. Kiss Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy december 24-én este ugyan felfüggesztik a kijárási korlátozást, de a csoportosulás és gyülekezési tilalom érvényben lesz akkor is.

A tiszti főorvos kérdésre elmondta: a védőoltás nem biztosít azonnali védettséget, a második oltás azért kell, hogy a kialakuló immunitást megerősítsék. A teljes védelem a második oltást követő hetedik napra alakul ki. Mint hozzátette, nem lehet kizárni a megfertőződést a két oltás között, ezért meg kell tenni mindent a fertőzés elkerülése érdekében, és be kell tartani a higiénés szabályokat. Ha valaki mégis beteg lesz az első oltás után, akkor őt addig nem oltják be a másodikkal, míg át nem esett a betegségen.