Váratlan döntés: pár napjuk van a kluboknak pályázni a taopénzekre

Váratlan döntés: pár napjuk van a kluboknak pályázni a taopénzekre

A felcsúti Puskás Akadémia stadionja, a Pancho Aréna (Fotó: Christo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az áprilisi pályázati határidőt hirtelen februárra módosították, így nagyon sok taóból működő sportklub működése kerülhet veszélybe - írta a 24.hu a február 25-én megjelent Magyar Közlöny alapján.

A módosított kormányrendelet február 26-án hatályba is lépett, a taotámgoatás feltétele tehát az, hogy a sportklubok februárban benyújtsák sportfejlesztési programjukat, vagyis kvázi pályázatukat.

Az MLSZ honlapján már láthatók is az új határidők: mivel február utolsó napja szombat, ennek köszönhetően a végső leadási időpont március másodika, azaz hétfő éjfél.

A korábbi években április 30-ig kellett a sportszervezeteknek leadniuk a pályázatokat, azaz könnyen lehetséges, hogy a változás megjelenésének időpontjában még csak hozzá sem fogtak az elkészítéséhez - írta a 24.hu.

Erre most – elsősorban a hétvégének köszönhetően – maradt néhány napjuk. Aki viszont egyáltalán nem értesül a változásról, vagy ilyen szűk határidővel egyszerűen nem végez a munkával, annak ellehetetlenülhet a működése.

A látványsportágakban (futball, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda, vízilabda) működő klubok sokasága a taopénzre építi üzemelését: ebből fizetik az utánpótlásedzőket, a csapatok versenyeztetését és így tovább.

A folyamat úgy néz ki, hogy beadják a pályázatot, amelyet a szövetség jóváhagy, ezután kezdhetnek nyereséges cégeket keresni, amelyek az államkassza helyett nekik utalják a társasági adójuk összegét. Ha ettől a lehetőségtől elesnek, költségvetésük összeomlik, mert ezek a büdzsék már taóra vannak tervezve, azaz annak kiesését szinte lehetetlen pótolni - jegyzi meg a 24.hu.

A csöndes módosítás leginkább az amatőr részleget érintheti negatívan, hiszen nehezen elképzelhető, hogy minden falusi egyletnél könnyen találnak valakit, aki a hét második felében megírja a pályázatokat.