Váratlanul lemondott a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Váratlanul lemondott a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

álffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (NVI) (b) és Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke (j), a testület EP- választásnapi ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a pénteki nappal a testületben betöltött tagságáról és elnöki tisztségéről – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Mint írták, Rádi Péter 2015-től volt az NVB tagja, majd Patyi András lemondása után, 2018. augusztus 14-től az elnöke. Vezetésével a testület sikerrel biztosította a 2019-es általános választások lebonyolításának törvényességét – áll a közleményben.

Az NVI köszönetét fejezte ki a leköszönő elnöknek a többéves, magas színvonalú szakmai együttműködésért, külön kiemelve a választási jogi kérdésekben irányadó Kúria joggyakorlat-elemző csoportja munkájában való közreműködését, és további szakmai sikereket kívánt neki.

Tudatták azt is, hogy az NVB soron következő póttagjaként Téglási András habilitált egyetemi docens lép be a testületbe, amelyet az új elnök megválasztásáig Bozsóki Éva elnökhelyettes vezet.

Frissítés:

A 444 értesülése szerint Rádi Péter ellehetetlenült, ezért kényszerült távozásra posztjáról. A konfliktusokról Litresits András, az MSZP által delegált NVB-tag beszélt a portálnak.

Szerinte Rádi távozása összefügg azzal, hogy a testület utolsó, január 7-i ülésén a tagok egyhangúlag, a fideszes delegáltakkal együtt leszavazták Rádi ügyrendi módosító javaslatát. Ennek szerinte részben egy pénzügyi jogvita a hátterében: az NVB tagjainak a tiszteletdíjából jogellenesen vonták le évekig a közterheket, ám ezt az NVI korábbi vezetője, Pálffy Ilona nem volt hajlandó sem elismerni, sem orvosolni.

Litresits szerint az se tett jót Rádi megítélésének, hogy a választási eljárásról szóló törvény decemberi módosításába állítólag épp az ő javaslatára került be az a passzus, hogy az NVB tagjainak járandóságát az elnök csökkentheti, ha hiányoznak az ülésekről. Nem szült jó vért az sem, hogy a törvénymódosításban az elnök saját magának kétszer akkora tiszteletdíj-emelést járt ki, mint a tagoknak.