Varga-Damm Andrea: Nem adom vissza a mandátumom

Varga-Damm Andrea: Nem adom vissza a mandátumom

Varga-Damm Andrea a Jövő Tv stúdiójában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A frakcióelnökség hozta a politikai döntést, nem pedig ő, hogy a titkosszolgálati javaslatot miként szavazzák meg – mondta Varga-Damm Andrea a Jövő TV csütörtök esti műsorában. Az országgyűlési képviselő közölte, olyan emberek hívták fel és biztosították támogatásáról, akikkel már régóta nem is beszélt. Arra jutott, hogy nem adja vissza a mandátumát, marad a Parlamentben. Hozzáfűzte, nem ő hozta meg ezt a döntést, hanem az az 1200 támogató, akik őt 24 óra alatt mind erre kérték.

Az egy létforma szerinte, hogy valaki jobbikos, és nem a párt vezetőségén múlik a dolog, így maradni kíván a közösségben. Jakab Péter és közte elmondása szerint semmilyen konfliktus nem volt, az elnök pedig tavaly novemberben az ATV-ben a bajtársának nevezte őt. Akkor miért ne lehetne egy viszonyt rendezni? – tette fel a kérdést. De ha rákényszerítik, független képviselő lesz, mondta.

Három bekezdést tett ki elmondása szerint az egész törvénycsomagban a nemzetbiztonságokat feljogosító rész. Az volt az előzetes jogalkotói szándék, hogy az elkövetők felderítése is hatékonyan tudjon működni. Az eddigi jogszabályi felhatalmazás a politikus szerint szűkös volt. A nyugati országok is küzdenek a demokratikus jogelvek és a beavatkozás között balanszírozva, mondta.

A politikus azt mondta, ha beérkezik egy országgyűlési javaslat, a frakcióelnökségnek el kell azt olvasnia, majd egy vagy több témafelelőst felkérnie. Őt az elmúlt két évben ötvenkét jogszabály esetében kérték fel ilyesmire. Ő jogászként, a honvédelmi-rendvédelmi rendszerek ismerőjeként közelített az egészhez. A benyújtás előtt továbbá egyeztetés volt a Belügyminisztériumban is, ahol szóba kerültek az esetleges módosítók. Elmondása szerint a szavazás előtt egy órával hívták vissza a honvédelmi és rendvédelmi bizottság alelnöki posztjáról, így utóbbi nem lehetett előbbi következménye. Hozzátette, az elmúlt két évben a Jobbik körül sok botrány volt, amit pedig most hibának nevez a pártelnökség, az eddigiekhez képest szerinte elenyésző.

Varga-Damm Andrea bejelentésére csütörtök este reagált a Jobbik is. Azt írták: „Varga-Damm Andrea a saját esküjét megszegve döntött úgy, hogy a tisztesség és becsületesség számára csupán a külvilágnak szóló üres lózungok, és megtartja a párttól kapott országgyűlési mandátumát annak ellenére, hogy visszaadásáról a Szent Korona előtt tett esküt. Súlyosbító körülmény, hogy Varga-Damm Andrea jogvégzett ember, aki elméletben nagyon is jól tudja, hogy az adott szó kötelez. Esküjének megszegésén túl legalább ugyanilyen súlyú bűn, hogy – szemben a Jobbik frakcióvezetésével – a mai napig nem ismerte el, hogy hibázott, helyette a megfigyelési törvényt bíráló választókat gyalázta a közösségi médiában, butának nevezve a szavazókat. A Jobbik számára a választó szövetséges, akit nem lehet megalázni. Főleg nem egy országgyűlési képviselőnek. Aki ilyet tesz, azzal nem kívánunk közösséget vállalni.”

https://www.facebook.com/jovotv.hu/videos/2660559360878915/

A héten közölte a Jobbik: hibáztak, amikor igennel szavaztak az állami megfigyelésről szóló salátatörvényre. A párt politikusai igent nyomtak arra a javaslatra, ami jelentős felhatalmazással ruházná fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, ezzel komoly adatbiztonsági aggályokat felvetve. A párt azt írta, a téma felelőse a honvédelmi bizottság alelnöke, Varga-Damm Andrea volt, és az ő javaslatára fogadták el azt.

Nem sokra rá már arra jutott a párt, hogy komoly bizalmi válság alakult ki a képviselővel szemben, ezért nem kívánják vele folytatni. – A Jobbik összevont elnöksége felszólítja Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát! Amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi Varga-Damm Andrea kizárását a Jobbik frakciójából – közölte szerdán a Jobbik, mindezt pedig Jakab Péter elnök is megosztotta a saját oldalán. A közlemény szerint „a Jobbik frakciója – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt – sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához. A Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát.”

Korábban számos konfliktus kipattant az új vezető és egyes politikustársai között, végül pedig Bencsik János budapesti elnök és Bana Tibor is távozott, Sneider Tamás pedig kijelentette, nem enged zsarolásnak.

Visszakéri a Jobbik Varga-Damm Andrea mandátumát | Magyar Hang

A Varga-Damm eltávolításáról szóló hírt a tavaly a Parlamentből távozó Kepli Lajos úgy kommentálta: „Ceterum censeo: szerintem (eddigi) életem legjobb döntését hoztam meg tavaly, amikor kiszálltam ebből az egyre szánalmasabbá váló »flúgos futam«-ból...”. A politikus azért adta vissza a mandátumát, mert elindult Balatonalmádi polgármesteri posztjáért. Kepli posztja alatt az ózdi jobbikos polgármester, Janiczak Dávid pedig azt írta: „Felkészülés a 2022-es frakció méretére 😃 Viccet félre téve, nem tudom mi folyik a háttérben, nem is érdekel, van elég gondom, csak abban reménykedem, hogy lesz valaki végül aki visszaállítja a jogállamot és elzavarja azokat akik leépítették. Álmom, hogy egyszer úgy vezethessem a városom, hogy nem gáncsolnak, nem rugdosnak, nem húznak elém falakat.”.