Varga Judit elárulta, miért büszke a magyar jogállamra

Varga Judit elárulta, miért büszke a magyar jogállamra

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú, évértekelő interjút adott Varga Judit a kormánypárti Magyar Nemzetnek. Ebben az igazságügyi miniszter hosszasan ecsetelte az Európai Parlamentet az év vége felé megrázó korrupciós botrányt. Szerinte „az Európai Parlament, amely eddig számtalanszor politikai zsarolóeszközként használt eljárásokat az intézményekkel és a tagállamokkal szemben, most morális válságba került”.

Ezért az EP-nek „mindenképpen változnia kell”, nem véletlenül javasolta a Fidesz azt, hogy az uniós képviselőket a nemzeti parlamenteknek kell delegálni, ezzel biztosítva a szerintük valódi politikai legitimitást.

Varga Judit úgy látja, a változásokhoz épp a magyar jogszabályok mutathatnak jó példát. – Reméljük, hogy az EP-ben is bevezetik majd a létező legszigorúbb transzparenciakövetelményeket és antikorrupciós szabályokat. Ezekre jó példa lehet a magyar szabályozás és a magyar vagyonnyilatkozati rendszer – állította a miniszter.

Azt is közölte: „Ha a magyar szabályokat be kellene vezetni minden uniós tagországban, akkor számos európai vezető nagy kihívás előtt állna.” Szerinte számos uniós tagállamban törékeny kormánykoalíció működik, és ezek nem tudnák elfogadtatni a magyarhoz hasonló átláthatósági szabályokat. – Ezért szerintem ilyen szabályokat egyetlen ország sem fog bevezetni, és így még egy okunk van büszkének lenni a magyar jogállamra – közölte.

Az interjúból nem maradt ki a szinte kötelező sorosozás valamint a magyar és az uniós baloldal ostorozása sem. A baloldalhoz szerinte „a legalattomosabb rágalmak és a legaljasabb boszorkányüldözések köthetők”. 

Ami az uniós forrásokat illeti, a miniszter szerint a kormány aláírta a helyreállítási tervet, az Európai Bizottság pedig jóváhagyta az operatív programokat, tehát most már a gyakorlatban szabad az út az uniós pénzek előtt. Arról viszont nem beszélt Varga Judit, hogy a teljes kifizetés épp azért kétséges még most is, mert az Európai Unió történetében először fagyasztottak be uniós forrásokat a rendszerszintű korrupció és a jogállamisági aggályok miatt, és a pénzek csak az úgynevezett szupermérföldkövek teljesülése után érkezhetnek.