Varga Judit férje lett a külföldi termőföldvásárlásokra alakult cég vezetője

Varga Judit férje lett a külföldi termőföldvásárlásokra alakult cég vezetője

Magyar Péter, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) épületében tartott sajtótájékoztatón 2019. június 19-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz (MFB) tartozó Diákhitel Központ Zrt. vezetése után a külföldi termőföldvásárlásokra létrehozott Good Farming Kft. ügyvezetői székét foglalta el Varga Judit igazságügyi miniszter férje, Magyar Péter – írja a 444.hu. Magyar Péter idén februárban távozott a Diákhitel Központ éléről, miután megbízatása a hivatalos magyarázat szerint közös megegyezéssel véget ért. 

A nyilvános adatbázisok szerint Varga Judit férje idén június 27-től látja el a Good Farming Kft.-nél az ügyvezetői feladatokat. A társaságot a Hvg információi szerint 400 millió euróból, azaz 145 milliárd forintból hozták létre, alaptőkéjét az állam és az állami Exim Bank dobta össze. Megalapítása után Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, a céggel külföldi termőföldfelvásárlásba kezdenek, a kormány ugyanis ezzel a termőföld tőkealappal akarja segíteni a magyar élelmiszeripar szereplőit.

A bejelentés azonban nagy vihart kavart, Szlovákia például tiltakozott, hogy a magyar kormány szlovákiai termőföldfelvásárlásba kezdjen. A kormány ugyanis valószínűleg nem értesítette ez irányú terveiről a szomszédos országokat. A tiltakozás hatására itthon ígéretet tettek, miszerint visszavonják a tőkealap létrehozásáról szóló határozatot, a miniszterelnök állítólag le is állította a programot. 

Feltételezések szerint a kormánynak mégis terve lehet a céggel, ha az igazságügyi miniszter férjét tették meg ügyvezetőnek. Magyar Péter álláshalmozásáról egyébként a Válasz Online még augusztusban megírta, hogy az állami pénzekkel feltöltött, tőkealapokat kezelő Hodler Zrt. jogi vezetőjeként és befektetési tanácsadójaként is szerepel. Sőt, Lázár János bevitte a Magyar Közút igazgatóságába, illetve az MKB Bank szeptember 1-jei rendkívüli közgyűlésén a NER-pénzintézet felügyelőbizottságába is beültették.

*

HELYREIGAZÍTÁS

A portálunkon 2022. október 27. napján – nem saját információ, hanem lapszemle nyomán – megjelent „Varga Judit férje vette át azt a céget, amivel a kormány külföldi termőföldeket akart venni” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Magyar Péter, Varga Judit férje által vezetett Good Farming KFT-t korábban külföldi termőföldek felvásárlására hozta volna létre a magyar állam. Ezzel szemben a valóság az, A Good Farming Kft. – melynek ügyvezetője Magyar Péter, Varga Judit igazságügyi miniszter férje lett – céljai között korábban sem szerepelt és jelenleg sem szerepel külföldi termőföldek vásárlása. A cikkben megfogalmazott állításainkkal szemben a nyilvános céginformációs rendszerben is elérhető adatok szerint a Good Farming Kft. feladata vagyonkezelés. A hivatkozott társaság a Magyarországon bejegyzett és működő Gyulai Agrár Zrt-ben megvásárolt tulajdoni részesedést kezeli.

Valótlanul állítottuk, hogy a Good Farming Kft. 2021. nyarán az államtól és az Eximbanktól 400 millió eurós keretet kapott földvásárlásra. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Kft. sem az államtól, sem az Eximbanktól nem kapott 400 millió eurót, a Good Farming Kft-t 3 000 000 millió forint törzstőkével az Európa Agrár- és Élelmiszeripari Magántőkealap alapította.