Varga Judit kihallgatását kérte Völner Pál ügyvédje

Varga Judit kihallgatását kérte Völner Pál ügyvédje

Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban 2020. október 20-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Judit igazságügyi miniszter tanúkénti kihallgatását kezdeményezte Völner Pál volt államtitkár ügyvédje. Az értesülést Papp Gábor megerősítette a 24.hu-nak. A hírportál szerint az ügyvéd másfél hete indítványozta a miniszter kihallgatását, amire azért van szükség, mert a korrupcióval meggyanúsított védence olyan kérdéseket kapott az ügyészségtől, amelyekre szerinte kizárólag Varga tud válaszolni. Egyben igazolná is Völner írásban tett vallomásának állításait.

Papp elmondása szerint olyan kérdésekről van szó, minthogy az Igazságügyi Minisztériumban, illetve a tárca alá tartozó intézményekben kit miért neveztek ki, vagy váltottak le a posztjáról. Erre pedig szerint a miniszter tudna válaszolni.

A védő úgy fogalmazott, álláspontja szerint „megkerülhetetlen” Varga Judit tanúkénti kihallgatása, amelyen a büntetőeljárásról szóló törvény szerint ő is jelen lehet mint Völner ügyvédje.

Arról ugyanakkor nem kapott tájékoztatást az ügyészségtől, hogy kihallgatják-e tanúként az igazságügyi minisztert.

A híroldal emlékeztetett: a Varga Judit kihallgatásáról szóló indítvány azért is érdekes, mert a 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsított Völner Pál ügyét eddig a kormány és Varga Judit is úgy kezelte, hogy az csakis a volt államtitkárra és a nyomozóhatóságokra tartozik.

Mint arról beszámoltunk, Völner Pált hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja az ügyészség. A nyomozóhatóság szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke – a letartóztatásban lévő Schadl György – rendszeresen adott készpénzt az államtitkárnak. Többször találkoztak, éttermekben vagy éppen a politikus járműve mellett, ezeken a találkozókon történt meg a pénzátadás „jellemzően konspirált módon”. A politikus a pénzért cserébe vállalta, hogy az önálló bírósági végrehajtók feletti felügyeleti-, hatósági-, igazgatási jogkörét Schadl György konkrét kéréseinek megfelelően gyakorolja, illetve a kiírás előtt álló, vagy folyamatban lévő pályázatokat, vagy más hatósági eljárásokat szintén az elnök kéréseinek megfelelően befolyásolja.

A Legfőbb Ügyészség szerint a végrehajtói kar elnöke „a rendszeres jogtalan előnyt nem kizárólag konkrét ügyekben nyújtott segítségéért, hanem folyamatos rendelkezésre állása érdekében, lényegében fizetésként adta Völner Pálnak”. A kenőpénz teljes összege 83 millió forint volt. Schadl az ügyészség szerint több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.