Varga Judit lemondatásáért gyűjt aláírásokat a Párbeszéd

Varga Judit lemondatásáért gyűjt aláírásokat a Párbeszéd

Varga Judit (Forrás: Varga Judit/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Követeljük Varga Judit lemondását a Fidesz lehallgatási botránya miatt – ezzel a címmel indított petíciót a Párbeszéd. Az ellenzéki párt azzal érvel, hogy igazságügyi miniszterként Varga Judit felelőssége volt engedélyezni ezeket a lehallgatásokat, „ezáltal méltatlanná vált a miniszteri posztra”. A tárcavezető egyébként korábban általánosságban azt nyilatkozta, hogy helyettese, Völner Pál feladata volt dönteni a kérvényezett lehallgatások engedélyezéséről vagy megtagadásáról.

A lehallgatási botrány bő egy héttel ezelőtt robbant ki, amikor a Direkt36 oknyomozó portál – egy nemzetközi újságírói szervezethez eljutott információk alapján – megírta: az izraeli NSO cég Pegasus elnevezésű kémprogramjával itthon is lehallgathattak embereket. Mint kiderült, újságírókat (Panyi Szabolcs, Szabó András, Dercsényi Dávid), ellenzéki politikusokat (Gémesi György), a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét (Bánáti János), illetve ellenzékinek besorolt üzletembereket (Simicska Ádám, Varga Zoltán), sőt, még a paksi bővítésért felelős volt államtitkárt Aszódi Attilát is megfigyelhették az előző években. Több esetben be is igazolódott, hogy az érintettek telefonjai feltörték a kémprogrammal.

Az ellenzék a hétfőre összehívott nemzetbiztonsági bizottsági ülésen szeretett volna válaszokat kapni az ügyben a kormány és a titkosszolgálatok képviselőitől, a Fidesz politikusai azonban ellehetetlenítették ezt. A kormánypárti bizottsági tagok ugyanis nem mentek el az ülésre, így a testület nem is tudta elkezdeni a munkát. Habár Pintér Sándor belügyminiszter is ott volt – aki korábban azt mondta, hogy zárt ülésen válaszol a felmerülő kérdésekre – a határozatképtelenség miatt végül őt sem tudták faggatni az ellenzéki politikusok.