Varga Judit örült a kormánysajtó által rendszeresen kritizált amerikai nagykövet látogatásának

Varga Judit örült a kormánysajtó által rendszeresen kritizált amerikai nagykövet látogatásának

Varga Judit és David Pressman (Fotó: Varga Judit / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai nap folyamán az a ritka megtiszteltetés ért minket, hogy David Pressman amerikai nagykövetet fogadhattuk a Miskolci Egyetemen, akinek bemutattam a modellváltás eredményeit – erről számolt be közösségi oldalán Varga Judit, igazságügyi miniszter még pénteken. Mint írta, megmutatták neki a karokon folytatott tudományos munkát, valamint az egyetemen zajló kutatásokban és fejlesztésekben rejlő lehetőségeket és műszaki áttöréseket. – Köszönjük a látogatást, Nagykövet Úr! – tette hozzá Varga.

Az amerikai nagykövettel ugyanakkor nem mindenki olyan szívélyes, mint a miniszter. A kormánypárti sajtó egyik vezéralakja, Bayer Zsolt már hazánkba érkezése előtt azt üzente a magyar demokráciát hanyatlónak nevező Pressmannek: „Mielőtt idejönne, már előtte takarodjon haza”. Később azt is írta róla, „Pressman elvtárs szólt előre, hogy ő egy bunkó kiképző őrmesternek jön”.

Nemcsak Bayernek vannak fenntartásai a nagykövettel szemben, de például Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is, igaz, ő jóval visszafogottabb stílusban kritizált. Azt mondta egy a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott interjúban: „kormányzati szereplőként udvariasabb leszek azzal kapcsolatban, hogy egy állam milyen nagykövetet küld, és ő hogyan viselkedik a fogadó országban.” – Mi mindig azt kértük a hazánkba akkreditált nagykövetektől, hogy a kölcsönös tisztelet alapján végezzék munkájukat. Egy nagykövetnek nem az a dolga, hogy a fogadó ország belpolitikájával foglalkozzon, hanem az, hogy a saját országát képviselje – fogalmazott a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Pressmannel kapcsolatos kérdésre.