Varga Judit üzent a tényfeltáró küldöttségnek: egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket

Varga Judit üzent a tényfeltáró küldöttségnek: egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a 196. Anna-bál megnyitóján a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2021. július 31-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azért érkezik Magyarországra az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE), hogy újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt – írta az igazságügyi miniszter kedden a közösségi oldalán. Korábban a Népszava szellőztette meg, hogy a hét második felében Magyarországra jön az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága, és a program szerint Orbán Viktorral nem fognak találkozni, hiába kezdeményeztek találkozót a miniszterelnökkel.

Varga Judit úgy fogalmazott, ismét Magyarországra látogat a Sargentini-jelentést is jegyző LIBE-bizottság, és a csütörtökön érkező küldöttségnek „nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó 7-es cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak”.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország továbbra is tartja magát „következetes és önazonos” álláspontjához, hogy egy uniós intézmény sem lépheti át a szerződésekben rögzített hatásköröket „csak azért, mert egy tagállam nem úgy táncol, ahogy a brüsszeli bürokraták fütyülnek”.„

„A kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre mindig nyitottak maradunk, illúzióink azonban nincsenek, láthattuk ugyanis, hogy ha Magyarország megbüntetéséről van szó, Brüsszel nem ismer határokat” – tette hozzá a tárca vezetője.

Varga Judit leszögezte: konstruktív partnerként állnak a találkozó elébe, „hiszen szándékaink egyenesek, jogi érveink pedig tiszták és magabiztosak”.

Mint megírtuk, a kormány tagjain kívül a delegáció ellenzéki politikusoktól (például Karácsony Gergely budapesti főpolgármestertől és ellenzéki pártok vezetőitől, képviselőitől) is tájékozódik, de találkoznak civil szervezetekkel, társadalomkutatókkal, újságírókkal, illetve a kormány által ellenőrzött kiadványok dolgozóival is.