Varga Mihály: 8,1 százalékra emelték a Babakötvény kamatát

Varga Mihály: 8,1 százalékra emelték a Babakötvény kamatát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb jó hír a gyermeket nevelő családoknak, hogy a Babakötvény kamata minden eddiginél magasabbra, 8,1 százalékra emelkedett februártól – így vezeti fel közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter a hírt.

A Babakötvény egyre népszerűbb, a családok már 273 ezer gyermeknek gyűjtenek ilyen megtakarítást, amelynek összértéke meghaladja a 153 milliárd forintot. Tavaly harmadával több Babakötvényt vásároltak a szülők, mint egy évvel korábban – írta.

A Magyar Államkincstár (MÁK) februárban az éves kamatot nyolc sorozat után kifizette; ennek összege meghaladja a 3 milliárd forintot. 

Varga Mihály szerint azért előnyös a Babakötvény, mert adó-, járulék- és illetékmentes, nincs számlavezetési díja. Januártól a kormány megduplázta a befizetések után járó állami támogatást, 6 ezer forintról 12 ezer forintra emelte – emlékeztetett. A Babakötvény kamata a mindenkori inflációnál 3 százalékkal magasabb, így már havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára. 

Start-számlát 2012 októbere óta kizárólag a MÁK-nál lehet nyitni. Ezen a számlán található az állam által minden újszülött gyermek számára biztosított 42 500 forintos Életkezdési Támogatás Babakötvénybe fektetve. A Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni, a gyermek bármely életkorában lehet élni a lehetőséggel, ugyanis erre bárki, bármekkora összeget befizethet díjmentesen.