A kormány benyújtotta a jövő évi költségvetést

A kormány benyújtotta a jövő évi költségvetést

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.

Kiemelte: háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll. A pénzügyminiszter azt mondta: háborús időkben kiemelten fontos a stabilitás és a tervezhetőség, ezért a 9 éve bevezetett gyakorlat szerint még nyáron az Országgyűlés elé terjesztették a következő évi költségvetést. Az elektronikusan benyújtott törvényjavaslat már elérhető az Országgyűlés honlapján.

Ha megnézzük a számokat, akár így is lehetne, de hogy valójában úgy alakul a jövő évi költségvetés, ahogy a kormány tervezi, azaz idén 1,5, jövőre pedig négy százalékkal bővül a gazdaság, annak nem nagy a valószínűsége – mondta kérdésünkre Bod Péter Ákos, akadémikus, akit a csütörtöki kormányinfón ismertetett főbb költségvetési számokról kérdeztünk. A Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora felhívta a figyelmet, egyébként sincs logikus magyarázata a költségvetés ilyen korai benyújtásának. Olyan messze van még a következő év, és olyan sok minden változhat, amit nem nagyon lehet úgy megjósolni, hogy nincs mire támaszkodni. A korai benyújtás persze magával hozza a szinte azonnali változtatási lehetőséget, illetve kényszert, ami hatalmas döntési, átcsoportosítási szabadságot ad a kormánynak.