Vasszigortól a konzultációig: így szabályozzák a maszkviselést a polgármesterek

Vasszigortól a konzultációig: így szabályozzák a maszkviselést a polgármesterek

Fotó: Unsplash/Claudio Schwarz Képünk illusztrációó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra jelentik be a magyarországi városok polgármesterei azokat a közterületeket, ahol kötelezővé teszik a maszkhasználatot. A döntéseket a ma éjféltől érvényben lévő járványügyi szabályok következtében hozzák meg, miután a tízezernél nagyobb lélekszámú településeken a polgármesterek hatáskörébe utalták az erről szóló döntéseket. Igaz, azt, hogy egyáltalán ilyen intézkedésre kéne készülnie az önkormányzatoknak, csak kedden este tudták meg, mindössze néhány órával a vonatkozó rendelet hatályba lépése előtt. A szabályozás szerint egyébként a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Probléma, hogy későn szóltak

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert telefonon értük el. Lapunknak arról beszélt, ugyan meglepetés volt a döntés, hogy a polgármesterek kezébe adták a közterületi maszkhasználatról szóló döntést – hiszen erről a korábbi bejelentésekben nem volt szó –, de szerinte helyesen járt el a kormány. Indoklása szerint erről általános érvényűen nem lehet dönteni, helyben a polgármesterek tudják, hogy hol a fordul meg sok ember. Kiemelte, hogy Hódmezővásárhelyen a buszpályaudvaron, a buszmegállókban és a vasútállomáson kötelező a maszk viselése. Az önkormányzati rendeletet hívásunk idején szövegezték – mondta. Emlékeztetett arra is, hogy a piacon már korábban kötelezővé tették a maszk használatát.

A polgármester a kormány által hozott intézkedésekről azt mondta, hogy ez egy elfogadható csomag, amellyel jól láthatóan az osztrák mintát követi a kormány, ugyanakkor ezekre a döntésekre már korábban is szükség lett volna. Megjegyezte viszont: az probléma, hogy későn hozták nyilvánosságra hivatalosan a részletszabályokat. Ráadásul azzal szinte egy időben terjesztette be Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes a választási törvény módosításáról benyújtott javaslatot. Ez a lépés Márki-Zay szerint megmutatja, hogy menyire prioritás az emberek egészsége.

A maszkhordási kötelezettségről szóló szabályok városonként eltérőek. Székesfehérvárott Cser-Palkovics András polgármester azt közölte közösségi oldalán, hogy csak azokon a helyeken kötelező a maszk, ahol egyszerre sok ember gyűlhet össze és a távolságtartás nehezen biztosítható. Így az orrot és szájat takaró maszk viselése a történelmi belvárosban, a közterületi és nyilvánosan elérhető parkolókban, a buszmegállókban, az autóbusz-állomás és a vasútállomás területén, továbbá a játszótereken a gyermeket kísérő felnőttek számára és a kutyafuttatókban a gazdák számára kötelező. Cser-Palkovics felhívta a figyelmet arra is, hogy a maszkviselésre vonatkozó korábbi szabályok továbbra is érvényben maradnak (azaz autóbuszokon, üzletekben, rendelőkben kötelező hordani). Bejelentette azt is, hogy a maszkviselést a rendőrség és a közterület-felügyelet ellenőrizni fogja Székesfehérváron.

Debrecenben csütörtöktől rendelték el a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon – függetlenül azok üzemeltetőjétől, fenntartójától – a maszk kötelező viselését. Azaz nem kell mindenhol kötelezően hordani. Mint érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal közölte, lehetőség lett volna a kormányrendelet alapján a kutyafuttatók bezárására, de ezzel Debrecen önkormányzata nem kíván élni. A kutyafuttatók használatára, illetve a kutyasétáltatókra a városban is az országos érvényű szabályok vonatkoznak – jegyezték meg. Azt is közölték, hogy az egészségügyben dolgozók, a rendvédelmi szervek, a honvédség dolgozói, a polgári védelmi szolgálatot teljesítők, a közterület-felügyelők, valamint a szociális kerekasztal tagjaként működő szociális ellátó szervezetekben dolgozók is díjmentesen utazhatnak a helyi tömegközlekedési eszközökön. Ez a lehetőség a veszélyhelyzet megszűnése hónapjának végéig tart.

Szegeden Botka László polgármester a város egész területére kötelezővé tette a maszk viselését. A városvezető közleménye szerint ma reggel egészségügyi, rendvédelmi és közigazgatási szakemberekkel egyeztetett. – Egyöntetű volt a vélemény, akkor van értelme a kötelező maszkhasználatnak, ha az Szeged város teljes közterületére vonatkozik – írta. A rendelet betartását a szabálysértési törvény alapján a rendőrség és a honvédség ellenőrzi. Akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat, 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak – tudatták.

Ugyanakkor olyan város is van, ahol a közterületeken sehol sem várják el a maszk viselését. Solymár polgármestere, Szente Kálmán például úgy döntött, egyelőre nem látja indokoltnak a maszkviselés településen belüli szigorításának elrendelését. Így tehát a solymári közterületeken – további rendelkezésig – nem kötelező maszkot viselni. Ez alól kivételt jelentenek azok a közterületek, ahol országosan kötelező a maszkviselés, pl. buszmegálló területe.

Van, aki konzultál a maszkviselésről

A fővárosban, Kispesten (XIX. kerület) polgármestere, Gajda Péter – aki maga is megfertőződött a koronavírussal – már reggel közölte, hogy a kerület valamennyi közterületén minden hat évesnél idősebb embernek kötelező maszkot viselnie. A főváros XVIII. kerületében hasonlóan döntött Szaniszló Sándor polgármester. Vagyis az egész kerületben kötelező maszkot húzniuk a lakóknak és az oda látogatóknak. Ez alól a Péterhalmi-erdő, a Bélatelepi-erdő, a Kapocs utcai kiserdő, illetve a közparkok területe a kivétel.

Budán, a II. kerületben is kötelező maszkot húzni mindenhol. Őrsi Gergely polgármester azt közölte, hogy a rendelkezés ma déltől lépett hatályba. Újbudán (XI. kerület) László Imre polgármester is az összes közterületre elrendelte a maszk viselését a 6 éven felettiek számára. Az önkormányzat bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy összhangban a kormányrendelettel a kerületi parkokban, zöldterületen lévő játszótereken ajánlott, de nem kötelező a maszk viselése. Ám szintén ajánlotta a maszkhordást a liftekben, társasházi közös helyiségek területén.

Ugyanakkor nem mindenki döntötte még el, hogyan szabályozza a kérdést. Például Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere ugyanakkor konzultációt hirdetett az emberekkel közösségi oldalán. Arról kérte véleményüket, mindenhol vagy csak a forgalmasabb csomópontokon tegyék-e kötelezővé a maszkhordást.