Vaszily Miklós Schmidt Máriával egyeztetett

Vaszily Miklós Schmidt Máriával egyeztetett

Schmidt Mária és Vaszily Miklós

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az Indexben zajlanak a tömeges felmondások, a hírportál hirdetéseit intéző cég résztulajdonosa, Vaszily Miklós éppen Schmidt Máriával találkozott – értesült a Magyar Hang. Információink szerint pénteken a kora délutáni órákban beszélgettek egy elit budai étteremben.

Az Indexnél közben ezekben a percekben hagyja ott a szerkesztőséget az újságírók és szerkesztők többsége. Eddig már több mint hetvenen indultak el beadni a felmondásukat. A 444.hu egy látványos videót is közzétett arról, hogy elöl a szerkesztőség vezetői, majd utánuk sorban a munkatársak Bodolai László irodája felé tartanak.

A hírportál munkatársai azután döntöttek a drasztikus lépés mellett, hogy szerdán Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt, a szerkesztőség pedig hiába kérte, nem helyezték vissza a beosztásába.

A Magyar Hang elérte Schmidt Máriát, aki hangsúlyozta, hogy neki semmi köze az Indexhez. – Ha bármi titkolnivalóm lenne, kiülnénk egy nyilvános helyre? – tette fel a kérdést, majd hozzáfűzte, hogy senkit sem ismer az Indexnél most zajló folyamatokban érintettek közül személyesen.

Vaszily Miklós a Portfóliónál indult, 2005-ben a lapot kiadó Netmédia Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója volt. Nem sokra rá Nobilis Kristóf, majd Spéder Zoltán megvette többek közt az Indexet, Vaszilyt pedig az Index.hu Zrt vezérigazgatójává nevezték ki. Ő került a CEMP Zrt. kiadóvállalat élére is. Később a Telekom csoporthoz távozott, 2010 és 2014 között pedig már az Origo élén találtuk. Ebben az időben távoztak előbb Weyer Balázsék, majd Gazda Albert, végül pedig Sáling Gergő főszerkesztőnek is mennie kellett, miután lehozták és tovább vitték Lázár János szállodaszámlájának sztoriját. Vaszily távozott, az Origót pedig kormánypárti oldallá változtatták.

Schmidt Máriáról nemrég már a 444 is sejtette, hogy Index-ügyben a háttérben mozgolódik. Vaszilyvel egyébként is jó kapcsolatban áll, előbbi is igazgatósági tag Schmidt ingatlantársaságában, a BIF Nyrt.-ben. A 444 értesülései szerint Schmidt is ambicionálta, hogy Gerényi Gábor tanácsadóként érkezzen az Indexhez. A koncepció elfogadtatása viszont Bodolaira hárult. Schmidt korábban a Figyelő hetilapot szerezte meg, de ez aztán a KESMA portfóliójába került.

Az üzletember előbb az MTVA vezérigazgatója lett, onnan 2018-ban a kormánypárti Echo TV-hez igazolt, majd feltűnt a TV2 élén is. Idén szerzett tulajdonrészt az Index hirdetéseit kezelő Indamediában, miközben a Pesti Srácok szerkesztősége által gründölt Pesti TV felépítésén is dolgozik.

A Magyar Hang elküldte kérdéseit Vaszily Miklósnak, amint válaszol, frissítjük cikkünket és közzétesszük reagálását.