Védelmi hozzájárulás: 400 milliárd forint bevétellel számol a kormány

Védelmi hozzájárulás: 400 milliárd forint bevétellel számol a kormány

Bankautomata. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Eduardo Soares/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei évre 400 milliárd forint bevétellel számol a kormány a multik, a pénzintézetek és az energiaszektorban dolgozó cégekre kivetett védelmi hozzájárulásból, amelyet az úgynevezett háborúellenes akcióterv részeként vezetnek be. Erről újságírói kérdésre beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón. Szavai szerint a szabályozás a hét folyamán megjelenik, és a rendelet augusztus 1-től hatályos. A bevétel a védelmi alapba kerül majd.

A tárcavezető konkrét számokat említett a bankokra kivetett illetékekről. Eszerint a tranzakciós illeték a jelenlegi 0,3 százalékról 0,45 százalékra nő; de legfeljebb 20 ezer forint lehet. A készpénzfelvételt terhelő illeték 0,6 százalékról 0,9 százalékra nő. Ugyanakkor Gulyás leszögezte: 150 ezer forintig továbbra is ingyenes marad a készpénzfelvétel.

Újságírói kérdésre az is elhangzott, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium folytatott egyeztetéseket a döntés előtt a piaci szereplőkkel, de a miniszter állítása szerint más tárcák is. Gulyás Gergely bejelentését követően esni kezdett az OTP és a MOL árfolyama.