Védett rákokat kellett megmenteni egy ismert fővárosi kínai áruházból

Védett rákokat kellett megmenteni egy ismert fővárosi kínai áruházból

Folyami rák

Fotó: Facebook.com/444.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Védett magyar folyami rákokat árusítottak az egyik nagy budapesti kínai áruházban. Az üzletben összesen 212 darab, egyenként 50 ezer forint eszmei értékű kecskerák került elő – számolt be a 444.hu.

Mint írták, a rákok egy vásárlónak lettek gyanúsak, mivel a megvásárolt állatok feltűnő hasonlóságot mutattak az édesvízi kecskerákkal. Egyébként kilóját nyolcezer forintért árulták, darabja tehát alig került 300 forintba. Egy zárt Facebook-csoport tagjai segítségével igazolást nyert a gyanú, így augusztus végén az illetékes kormányhivatal is értesült az esetről.

Szeptember közepén egy hatósági próbavásárlás buktatta le az árusokat. A lefoglalt állatokat a Fővárosi Állatkertbe szállították át. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt mondta, hogy az állatok harmada már döglött volt, vagy az állapotuk miatt később elpusztult. A megmaradt rákok egy része az állatkert különböző medencéibe került, másik részük pedig a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumba.

A kereskedővel szemben a természetvédelmi hatóság eljárást indított, bírságra számíthat.