Védett személy lesz a Kúria elnöke is

Védett személy lesz a Kúria elnöke is

Varga Zs. András, a Kúria elnöke 2021. december 2-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Közlönyben megjelentek szerint keddtől érvényes a rendelet, amely szerint módosították a védett személyek listáját – vette észre a 444.hu. A döntés értelmében a Kúria elnöke, Varga Zs. András is állandó védelmet kap – neki már korábban is járt személyi védelem, ám 2021 januárjában ezt törölték. A rendeletből az is kiderül, hogy a Kúria vezetőjére a Készenléti Rendőrség fog vigyázni.

A rendeletből kiderül, hogy az állandó védelemben részesülő személyek a következők: Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás, Polt Péter, legfőbb ügyész és immár Varga Zs. András, a Kúria elnöke.

A módosítás ugyanakkor egy korábbi érdekes változást is tartalmaz: eddig a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter velük egy háztartásban élő családtagjai, élettársai személyi védelmet kaptak, ha külföldre utaztak.

Úgy tűnik azonban, hogy ezentúl a miniszterelnökkel egy háztartásban élő családtagoknak nem jár már védelem a külföldi útjaik során. Ennek oka az is lehet, hogy az Orbán-család gyerekei már felnőttek, és külön élnek – ám ezen értelmezés szerint nem kapna külföldi úton védelmet az Orbán Viktorral vélhetően egy háztartásban élő Lévai Anikó sem.