Védett területen bontják az elhagyott autókat

Védett területen bontják az elhagyott autókat

Az andaui híd (Fotó: Wikipedia, Steindy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex tudósítója fél tucat, valószínűleg embercsempészetre használt autót számolt össze a hansági védett természeti területen, a Bősárkány-Pomogy-Andau háromszög magyar oldalán. A lap szerint hónapok óta hever elhagyatottan néhány jármű az andaui gyalogos híd környékén, többet pedig már el is kezdtek bontani, széthordani.

Bár bejelentések érkeznek róluk, de a hatóságok nem mernek vagy akarnak hozzájuk nyúlni, így a bontók veszik kézbe a folyamatot, sok szétszedett autót pedig ott hagynak az erdő mellett. A Telex egy informátora arról beszélt, hogy egy szlovák rendszámú autó egyenesen a főcsatornába esett, félig a vízbe lógott. A nagyszombati rendszámú kocsi a felirata alapján költöztetésre, illetve járművek kölcsönzésére volt használatos. Ez a jármű sem sokáig hevert a vízben, nagyon gyorsan eltűnt, valószínűleg ellopták.

Mint a Telex írta, a Hanság-főcsatorna feletti hét méteres, fából készült andaui híd történelmi emlékhely, egyben ideiglenes határátlépő. Innen indult a „menekülők útja”, melyen a II. világháború után az elűzött németek, aztán az 1956-os forradalmat követően kétszázezer magyar jutott át Ausztriába. A hidat a szovjetek kétszer felrobbantották. Tavaly körülbelül 53 millió forintból újították fel. Az út mellett az erőszakot, a kirekesztést és a gyűlöletet elutasító szobrok láthatóak az osztrák oldalon.

(Fotók az elhagyott autókról a Telex cikkében láthatóak.)