Vége az operatív törzs napi tájékoztatóinak

Vége az operatív törzs napi tájékoztatóinak

Az operatív törzs tájékoztatója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napok tapasztalatai alapján a járvány visszahúzódóban van, ez köszönhető a magas átoltottságnak, a védelmi intézkedéseknek és az emberek együttműködésének – erről beszélt az operatív törzs keddi online tájékoztatóján Galgóczi Ágnes. A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökken, de a járványügyi osztályvezető arra felhívta a figyelmet, hogy a még érvényben lévő korlátozásokat ezután is be kell tartani.

Beszámolt arról is, hogy kedden újabb 334 ezer dózis Pfizer-vakcina érkezett, ennek felét az első oltásokra tudják felhasználni. Online továbbra is lehet időpontot foglalni erre az oltóanyagra, ahogy az orosz Szputnyikra és a kínai Sinopharmra is. Ismét biztattak mindenkit, aki még nem regisztrált, hogy tegye meg és kérje a koronavírus elleni védőoltást.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője az ötmillió beoltott után már életbe lépett enyhítésekről beszélt. Részletesen ismertette is ezeket:

• Megszűnt a kijárási tilalom
• Megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közterületen – a tömegközlekedésen, az üzletekben és a bevásárlóközpontokban azonban továbbra is el kell takarni az arcot
• Megszűnt a boltok és vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja
• Szabad az egyéni- és csapatsport a közterületeken
• A magán- és családi rendezvények 50 fős létszámkorláttal megtarthatók, a lakodalmakon 200 ember lehet
• A szabadtéri rendezvények, így a demonstrációk is 500 fő részvételével rendezhetők meg
• Zenés, táncos rendezvényre védettségi igazolvánnyal lehet csak bemenni

Kérdések, újságírói megkeresések ezúttal nem hangzottak el. Kiss Róbert pedig azt is bejelentette, hogy ezután az operatív törzs készültségi fokozatban működik, vagyis az eddig szokásos napi tájékoztató rendszere megszűnik. Legközelebb pénteken állnak ki beszámolni a friss hírekről.