Véget ért az SZFE oktatóinak sztrájkja

Véget ért az SZFE oktatóinak sztrájkja

Sajtótájékoztató az egyetemfoglalás 44. napján a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt. A mikrofonnál: Németh Gábor, egyetemi docens, író, az SZFE sztrájkbizottságának tagja (Fotó: Független Szabad Egyetem Facebook oldala/Todoroff Lázár)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkbizottsága, ahol bejelentették, hogy az oktatók 101 nap után befejezik a sztrájkot. Mint elhangzott, az SZFE dolgozói tavaly október 1-jén indították el a sztrájkot, melynek jogszerűségét azonnal megtámadta az új vezetés. A sztrájkot elsőfokon nem, de aztán másodfokon, majd újra elsőfokon is jogszerűnek ítélte a bíróság, elutasítva az új kuratórium keresetét.

A mostani sajtótájékoztatóra megpróbálták meghívni a fenntartót és munkáltatót is, de nem jöttek el. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke levélben reagált a meghívásra. Szarka Gábor kancellártól és Novák Emil rektorhelyettestől pedig olyan levelet kaptak, amelyben azt írták, a munkáltató, érintettsége hiányában a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat.

– Bár formálisan ez rendben van, önmagán túlmutató üzenetértéke van a visszautasításnak – idézi a 24.hu Zeller Juditot, a TASZ jogászát. Elhangzott még, hogy szerintük minden vezetői pozícióban lévő személy elzárkózik a párbeszédtől.

A sajtótájékoztató azzal a bejelentéssel zárult, hogy a sztrájk pénteken véget ért. Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője azzal indokolta a döntést, hogy a kommunikációs ív lejtmenete miatt nem látják esélyét annak, hogy egyeztetés történjen, így ezt a típusú fórumkeresést nem folytatják. Inkább azon dolgoznak, hogy sokkal hatásosabb, érvényesebb eszközökkel folytassák az ellenállást.

A munkatársak azért kezdtek sztrájkba, mert a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé, és vonta el az egyetem autonómiáját. Október elsején nyolc követelést fogalmaztak meg. Ezek az alábbiak voltak:

1. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit, valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.

2. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa határozhassa meg.

3. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki.

4. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson.

5. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.

6. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.

7. Tekintettel arra, hogy az SZFE dolgozóinak foglalkoztatási státusza 2020. szeptember 1-jével megváltozott (a dolgozók közalkalmazotti státusza megszűnt), a munkáltató a státusz megváltoztatásának időpontjától kezdődően biztosítson 10% százalékos bérfejlesztést a munkavállalók számára.

8. Az új fenntartó a szervezeti és működési szabályzatban garantálja, hogy az állami fenntartás idején hatályos munkarend a munkavállalók számára továbbiakban is megmaradjon.