Véget vetett az Alkotmánybíróság a Balaton-parti építkezéseknek

Véget vetett az Alkotmánybíróság a Balaton-parti építkezéseknek

Balatoni életkép (Fotó: Unsplash/Köles Mihály)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított és egyúttal meg is semmisített minden olyan törvényi rendelkezést, amely lehetővé tette, hogy közvetlenül a Balaton partján legyen építkezés.

Az MSZP kezdeményezte még tavaly a Balaton védelméről szóló, 2018-ban született törvény azon paragrafusainak alkotmányossági vizsgálatát, amelyek megkönnyítették a part beépítését. Hiszen a jogszabály lehetővé tette, hogy a parttól számított 30 méteres védőtávolságot is be lehetett építeni miniszteri- és kormányrendeletek segítségével.

A testület honlapján megjelent tájékoztatás szerint „a támadott jogszabályszövegek az indítvány szerint nem biztosítják az állam Alaptörvényben előírt természetvédelmi kötelezettségét. A támadott rendelkezések a környezet védelmét szolgáló beépítési korlátozások alól adnak garanciák nélkül felmentést, visszalépve a korábbi, tartalmilag azonos szabályozásban meghatározott védelmi szintre. A delegált alapjogkorlátozási hatáskör következtében tehát megkerülhetővé válnak a törvényekkel szemben támasztott, alapjog-korlátozásra vonatkozó alaptörvényi követelmények.”

Az alkotmánybírósági eljárást kezdeményező MSZP-s Molnár Zsolt a történteket úgy értékelte, hogy az utóbbi idők talán legnagyobb ellenzéki sikere született.