Végső búcsút vettek Csukás István írótól, a nemzet művészétől

Végső búcsút vettek Csukás István írótól, a nemzet művészétől

Csukás István (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút az életének 84. évében elhunyt Csukás István írótól, a nemzet művészétől szombaton Budapesten, a Farkasréti temetőben.

– Az író lelke mindig tükröződik a műben, s Csukás István írásaiból valami bölcs naivitás dereng fel. Figurái nem hajlanak a romlásra, romlottságra, sokkal inkább a megjavulásra, a tévedések jóvátételére, a csorbák kiküszöbölésére. Műveiben sosem láthattunk bántást, annál több gyermeki rácsodálkozást a világra – mondta az MTI tudósítása szerint Fekete Péter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára búcsúztató beszédében hozzátette: az alkotó mesésen gazdag világában a figurák nem ijesztik meg a gyerekeket, a sárkány egyfejű, a kutya nem harap, a macska nem karmol, a giliszta nem taszító féreg. Csukás István remek költő volt, aki a gyermeki látásmódot és a rácsodálkozás képességét bölcsességgel, melegséggel és zsenialitással rendezte el történeteiben.

Rászállnak szépen a lepkék | Magyar Hang

Csukás István életműve kitörölhetetlenül a magyar kultúra részévé vált.

Csukás István február 24-én hunyt el. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi, a Süsü, sárkány, a Mirr-murr, a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt.

A Csukás Istvánnal még tavaly ősszel készített interjúnkat alább tudja elolvasni.

Csukás István: Nincsen csodálatosabb gyerekirodalom a világirodalomban, mint a magyar | Magyar Hang

„Vannak, akik a Tízparancsolatot tekintik ilyen több ezer éves törvénynek. Aki nem tartja be, az rossz ember.” Interjú!