VEKE: másfél év alatt megbukott a MÁV

VEKE: másfél év alatt megbukott a MÁV

A MÁV-HÉV zrt. Facebook-tájékoztatója.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Itt volt nekünk a tulajdonképpen senki által sem különösebben kedvelt Budapest Red Bull Air Race, ami miatt három hétre kellett lezárni a rakpartot, hogy magyar adófizetők által kisegítve reklámozhassa magát Budapesten egy multi. Aztán jó ideje itt van nekünk a hétvégére lezárt 3-as metró, valamint a belvárosi szakaszon pótlóbuszokkal helyettesített 4-es, 6-os villamos. És július 7-én az 1-es villamos vonalát is elkezdik felújítani.

Ha nem lenne elég mindez akkor itt az újabb „okozott kellemetlenség”, ami miatt a szolgáltatók „az utazóközönség türelmét kérik”: műszaki problémák miatt a H7-es (csepeli) HÉV hétfőtől – a hibák elhárításáig – tízpercenként közlekedik – írja Facebook-oldalán a MÁV-HÉV. A változásokról a közösségi médiában, valamint a BKK Info oldalain, és a MÁVINFORM hírei között adnak tájékoztatást.

Mindez azért érdekes, mert június 18-ára hozta ki a H7-es, Boráros tértől Csepelig közlekedő H7-es HÉV új, nyári menetrendjét, amiben a reggeli és délutáni csúcsidőben még 6-8 percenként indultak a szerelvények, ám azt azért hozzátették, hogy „műszaki okokból” nem biztos, hogy ezt tartani tudjak. Egy hét után kiderült: nem tudják tartani. És azért még ezúttal is hozzáteszik az új menetrendi tájékoztatóban, hogy ehhez képest is lehetnek további késések.

A H7-es HÉV Csepel egyetlen tömegközlekedési útvonala Budapest belső kerületei felé, de az agglomerációs buszjáratokkal érkezők számára sincs más alternatíva.

A „műszaki okok” az Index egy korábbi cikke szerint vélhetően két forrásból származhatnak. Az egyik a szerelvények átlagéletkora: ez 42 év, de közlekedik 52 esztendős jármű is az elővárosokban. A másik pedig az, hogy a rossz pályák ezeken a szerelvényeken további károkat okoznak.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a hétfőtől indult járatritkítás kapcsán kiadott Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a HÉV-et el kell venni a MÁV-tól, mert nemhogy a HÉV, de saját maga üzemeltetésére sem alkalmas, úgyhogy könnyen kitalálható, ki az a „valaki” akinek a VEKE szerint „nagyon sürgősen le kellene mondania hivataláról”. Mégpedig „annak, aki beadta a kormánynak, hogy jó kezekben lesz a HÉV a MÁV-nál, és ne önálló állami vállalat legyen, hanem adják oda a MÁV-nak. Nos, ő hazudott, becsapta a kormányt és persze a budapestieket is.” A VEKE szerint ugyanis két év sem kellett hozzá, hogy kiderüljön: „amit a BKV ötven évig képes volt üzemeltetni, azt a MÁV már másfél év alatt sem. Az üzemeltetés körülményeiben ugyanis semmi nem változott, nem most lett pocsék a helyzet, a BKV mégis 99,4 százalékos menetrendszerűséggel volt képes közlekedtetni a járatokat. A MÁV-nak másfél év alatt sikerült beállni a vasutas standard 50 százalékra.

A VEKE később azzal frissítette a bejegyzést, hogy a MÁV szerint „az utasok így is felférnek” és egyébként is elszámolási vitájuk van a BKK-val, így azt a járatot ritkítják, ahol nem jár nekik a jegybevételből. A VEKE szerint ez olyan a szerződés, hogy a BKK nem kötbérezhet, így a MÁV akár le is állíthatná a járatot következmény nélkül. Az egyesület olvasatában ez annyit tesz, hogy a vasút kétfelé zsarol, pénzt akar Budapesttől és a kormánytól is.

Még korábban május 25-én is volt már járatritkítás a H7-es, egyébként a legzsúfoltabb HÉV-vonalon. Az állami hírügynökség akkori tájékoztatása szerint a menetrend módosítása azért vált szükségessé, mert a rendszeres napi karbantartás során több szerelvény futóművén kisebb felületi sérülést találtak a szakemberek. A hibás elemeket nem lehet javítani, cseréjükről soron kívül gondoskodtak. A további vizsgálatok elvégzése miatt az érintett szerelvényeket azonnal kivonták a forgalomból, emiatt kevesebb kocsi közlekedik a vonalon. A sérülések okának feltárása már megkezdődött – írták akkor. Hát, most kezdődhet újra.

A Közlekedő Tömeg már május végén arról írt a Facebookon, hogy a csepeli HÉV szerelvényeinek harmada használhatatlanná vált és hogy 35 százalékkal nagyobb a zsúfoltság a ritkább közlekedés miatt. Szerintük ez már a sokadik intő jel: sürgősen meg kell kezdeni a HÉV-ek teljes felújítását és fejlesztését.

Hangsúlyozták, hogy a ugyan most az első és legfontosabb az aktuális műszaki problémák kezelése, és az utazóközönséget érő kellemetlenségek felszámolása, de a civilszervezet szerint választ kell adni a HÉV-ek nyújtotta szolgáltatás hosszú távú biztosítására is. Ehhez szerintük szükséges a H6-os és H7-es HÉV szerelvényeinek és sínjeinek teljes rekonstrukciója, valamint a vonalak meghosszabbítása az M2-es, M3-as és M4-es metrókig. A Közlekedő Tömeg szerint ez azért fontos, mert a mai körülményekhez képest semmit sem segít, ha a vonalak fejlesztése csak a Boráros térig tartó szakasz helyreállításában merül ki.

A civilek szerint az „elodázott döntések felelőssége hatalmas: az új járművek megszületése és sorozatgyártása akár évtizedes időtávot is jelenthet, addig pedig a jelenlegi járműállományból kell gazdálkodni, és leromlott műszaki állapotukból adódóan egyre gyakrabban jelentkeznek majd a mostanihoz hasonló, az utasforgalom megbízható kiszolgálását veszélyeztető műszaki zavarok. Az idő egyre sürget: az idei évre beharangozott Budapest-programnak megnyugtató válaszokat kell adnia a déli HÉV-ek fejlesztése ügyében mind műszaki tartalom, mind pedig a megvalósítás határideje tekintetében.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.