Veszélybe kerültek a védett foltos szalamandrák

Veszélybe kerültek a védett foltos szalamandrák

Fotó: Facsinay Kinga/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi Budaligeten foltos szalamandrák élnek – ez a tény annak idején a természetvédelmi szakembereket is meglepte, akik azt hitték, a faj már rég nem található meg errefelé. Élőhelyüket most építkezés fenyegeti. Az eset sokban hasonlít az Álomvölgy néven elhíresült budakeszi projekthez. Van megoldás, de sok időbe telik, míg a bürokrácia mozdul.

Meredek domboldalon kaptatunk felfelé a budaligeti Alsó-Jegenye-völgyben. Ezt az utat teszik meg a foltos szalamandrák is ősszel, amikor a Paprikás-patakba folyó mellékér mellől elindulnak télire biztonságos helyet keresni. Az ember számára alig járható terepen a II. kerületi Huba vezér utca végére lyukadunk ki, ahol a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. múlt ősszel beépítési céllal eladott három telket egy ingatlanbefektetőnek. A helyiek erről mit sem sejtettek, pedig ez a terület a védett foltos szalamandra (természetvédelmi értéke 50 ezer forint) élőhelyének fontos része. Ha nem lett volna néhány lelkes civil, akik késő ősszel árulkodó mozgolódásra figyeltek fel (óriási, emelet magasságú fúrógép jelent meg az erdő szélén, hogy talajmintákat vegyen), az ott lakók csak arra eszméltek volna, hogy megjelennek a munkagépek, és lerombolják a területet, hogy feltehetően családi vagy társasházakat építsenek rajta.

„A természetvédőket még eltűri a hatalom, olykor beszélget is velük" | Magyar Hang

A civilek természetvédő szakemberek segítségével aláírásgyűjtést szerveztek a helyiek körében, a petíciót pedig átnyújtották a II. kerületi polgármesternek. December végén a Petíciók.com-on is megjelent a szalamandrák megmentését célzó felhívásuk, amelyet már több mint háromezren írtak alá, és nemcsak Őrsi Gergely II. kerületi polgármester kezdeményezett egyeztetéseket a terület megvédésére, hanem Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is bejelentette, haladéktalanul megkezdik a terület védetté nyilvánítását és átnevezését Szalamandra-völgyre.

(...)

– Ha a keskeny szurdokvölgy oldalában építkezés kezdődik, alaposan felbolygatja a védett állatok életét, mert ezen a meredek, nehezen megközelíthető területen találnak olyan sziklakibúvásokat, üregeket, rejtekhelyeket, ahol télre el tudnak vermelni – mondja Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke. – A három eladott ingatlan összterülete, mintegy 2800 négyzetméter ugyan nem tűnik soknak, de miután a Huba vezér utca alá fut ki a vízfolyás, ahol a szalamandrák szaporodnak, ez egyben az utolsó rész, ahol szabad erdős területet találnak a telelésre. Az eladott három ingatlan területén is sok szalamandra szokott megjelenni az őszi időszakban.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang január 24-én megjelent 2020/4. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/4. számban? Itt megnézheti!