Veszélyes vagy egészségtelen több helyen a levegő minősége

Veszélyes vagy egészségtelen több helyen a levegő minősége

Szmog. Képünk csak illusztráció (Fotó: DDP / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Putnokon veszélyes, míg Ajkán, Győrött és Sajószentpéteren egészségtelen volt a levegő minősége kedden – ezeket az adatokat szerdán közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. További tizenkét település – így például Székesfehérvár, Salgótarján vagy éppen Sopron – kifogásolt minősítést kapott A hideg, szélcsendes és csapadékmentes időszak kedvezőtlenül hat a levegőminőség alakulására, a meteorológiai előrejelzés alapján pedig a következő napokban nem várható javulás.

Az NNK arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10; hétköznapi nevén szálló por) rövid távon, magas koncentrációban légúti tüneteket (például légúti irritáció, köhögés), szemirritációt, könnyezést okozhatnak. A krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők tünetei ilyenkor súlyosbodhatnak, valamint megnőhet a légúti fertőzések kialakulásának kockázata. A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós nőkre, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Nekik azt javasolják, hogy – lehetőség szerint – minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, különösen a veszélyes és az egészségtelen minősítést kapott településeken.

A népegészségügyi központ arra kért mindenkit, hogy környezetünk és egészségünk megóvása érdekében mellőzzük a légszennyező tevékenységeket, kiemelten a helytelen fűtési módok alkalmazását. Ugyanakkor kedvezőtlen levegőminőség esetén se feledkezzünk meg a belső légterek rendszeres, gyors szellőztetéséről.