Veszélyhelyzet: újabb kisebbségben lévő fideszes polgármester vette át a hatalmat az ellenzéki többségtől

Veszélyhelyzet: újabb kisebbségben lévő fideszes polgármester vette át a hatalmat az ellenzéki többségtől

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) fánkot kóstol a XII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon, 2020 februárjában (Forrás: Balogh László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komló és Szekszárd után Nagykanizsa kisebbségben lévő fideszes polgármestere is átvette az ellenzékben lévő testülettől a város irányítását a koronavírus-járványra hivatkozva – írja az Alfahír.

Balogh László visszahívta az ellenzéki pártok alkotta többség által kinevezett tanácsnokokat, fideszes alpolgármestert nevezett ki, a képviselők tiszteletdíját csökkentette, valamint átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását is.

Statárium: egyszemélyes kormányzásba kezd a polgármester Szekszárdon | Magyar Hang

„Mivel a veszélyhelyzet és a járvány megfékezése gyors és operatív, akár azonnali döntéseket igényelhet, élek a törvény által rám ruházott rendkívüli jogaimmal, így a jövőre vonatkozóan gyakorlom a közgyűlés és a bizottságok döntési hatásköreit. A tanácsnoki rendszer költséges fenntartása miatt a jövőre való tekintettel visszahívom az öt tanácsnokot, a rendkívüli helyzetben nincs lehetőség parttalan vitákra, most gyors, operatív, felelősségteljes munkára van szükség" – írta közleményében a polgármester.

„Egy város veszélyhelyzetben nem maradhat döntéshozó vezető nélkül, és sajnos bármelyikünkkel, így velem is történhet nem várt esemény, ezért alpolgármestert nevezek ki a veszélyhelyzetre való tekintettel" – ezzel indokolta az alpolgármester kinevezését. 

Szintén a veszélyhelyzetre hivatkozva bejelentette: a továbbiakban polgármesterként gyakorolja az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogokat is. „A jelenlegi helyzetben eljött az idő, hogy mindenki bizonyítsa, képes az összefogásra, az együttműködésre” – fogalmazott.

Megleckéztették a fideszes polgármestert az ellenzéki képviselők | Magyar Hang

Az Alfahír mindehhez hozzáteszi, hogy Nagykanizsán tavaly ősszel a fideszes Balogh László polgármester mellett ellenzéki többségű közgyűlést választottak. Az ellenzéki pártok alkotta Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) élve többségével többször kinyilvánította, hogy részt kíván venni a város irányításából, ezért felállították a tanácsnoki rendszert, ami felügyelte az önkormányzat meghatározott feladatköreit mindaddig, amíg nem sikerül alpolgármestert választani. Több önkormányzati cég vezetőjét is leváltották.