Veszprémben sok helyet már be sem kell zárni, mert eleve nem üzemelnek

Veszprémben sok helyet már be sem kell zárni, mert eleve nem üzemelnek

Veszprém látképe (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszprém döntött egy sor kulturális intézmény időszakos bezárásáról, derült ki Porga Gyula polgármester Facebook-posztjából. Igaz, sok helyet már be sem kell csukni, mert eleve nem üzemelnek. Mindenesetre a Petőfi Színházra nem várnak jó idők, ahogy a kisebb kulturális terekre sem.

Porga úgy fogalmazott, hogy télen „csak a maximálisan kihasznált kulturális terek maradhatnak nyitva”. Erre a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt van szükség, hogy a földgáz- és villamosenergia-felhasználást 2021-hez képest átlagosan huszonöt százalékkal csökkentsék. Úgy számoltak, hogy az intézkedésekkel 1,14 milliárd forintot takaríthat meg az önkormányzat. Korlátozzák a díszkivilágítást is, korszerűsíteni tervezik a közvilágítást, de a sportlétesítmények nyitvatartása célként van kijelölve. A bölcsődéknél és óvodáknál is az a szándék, hogy az emberek ne fázzanak, ugyanakkor a téli szünethez igazodva december 22-től január 6-ig bezárnak. Teljesen bezár a VKTT Dózsavárosi Idősek Klubja. A Március 15. úti tanuszoda őszi karbantartási szünetet tart, utána pedig bizonytalan ideig zárva lesz.

A kulturális helyek közül a Művészetek Háza november 30-án bezár, január 18-án nyit újra, addig viszont hétvégente még látogatható. A Csikász Galéria szintén zárva lesz ebben az időszakban. A Hősi kapu, az ajándékbolt és a Tűztorony eleve zárva van már, a Török Ignác 5. alatti Látványraktár temperáló fűtés mellett zárva tart. A Laczkó Dezső Múzeumban szintén felújítás zajlik.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár csak heti három nap lesz nyitva, a Dózsavárosi klubkönyvtárat már eleve felújítják, és ezért zárva van, míg a Március 15. klubkönyvtárban zajló közösségi tevékenységeket áthelyezik a Jutasi köztérbe. Az Agorát (egykori HEMO) nem zárják be.

A Petőfi Színház új épületet vesz át üzemeltetésre, de tavaszig nem használja, és alkalomszerűen használ csak tereket. Illetve „bezárta a Latinovits Bujtor Játékszínt, a Műhelyházat és személyi átszervezésekkel csökkenti költségeit”, jelentette ki előbbiek kapcsán múlt időben Porga. Ami azért nehezen érthető, mert a Bujtor Játékszín október legvégére is hirdetett meg előadásokat. A LéviStory soron következő előadásai kapcsán pedig úgy fogalmaztak: „A talpon maradás képessége és kitartás álmaink mellett: ezt mutatja be csodálatos dallamokkal és szemet kápráztató látvánnyal a LéviStory klezmer musical!”