Veszprémi előválasztás: mégis elindul a DK politikusa a DK-jelölttel szemben

Veszprémi előválasztás: mégis elindul a DK politikusa a DK-jelölttel szemben

Katanics Sándor (Fotó: Facebook/Katanics Sándor Veszprém)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégis elindul a Demokratikus Koalíció (DK) veszprémi politikusa, Katanics Sándor az ellenzéki előválasztáson. Az önkormányzati képviselő ezt a Facebook-oldalán jelentette be. Mint írta, a kilencvenes évek elején is a Kádártai Lakosok Egyesületének munkájába kapcsolódott be, most pedig a Civil Bázis Egyesület felkérését fogadta el.

Katanics megalapításától fogva a DK politikusa, előtte ő is az MSZP sorait erősítette. Volt az elmúlt évtizedekben országgyűlési, illetve önkormányzati képviselő, emellett korábban a veszprémi Lovassy László Gimnáziumot igazgatta. (Az intézményben később is maradt matematika-fizika szakos tanárként.) A 2019-es önkormányzati választáson Katanics volt az ellenzék közös polgármester-jelöltje, de végül legyőzte őt a fideszes városvezető, Porga Gyula.

Néhány hónapja derült ki, hogy a DK ezúttal nem őt indítaná az ellenzéki előválasztáson, helyette egy friss jelölttel, Csonka Balázs ügyvéddel kíván megmérkőzni. Vele, ahogy az MSZP-jelölt Mesterházy Attilával, illetve Kész Zoltánnal és Gerstmár Ferenccel beszélgettünk is nemrég a veszprémi előválasztás kapcsán. Korábban úgy lehetett tudni, és mi is azt írtuk a cikkben: bár felvetődött, de várhatóan mégsem indul az előválasztáson Katanics. A politikus előzetesen belebegtette, hogy ha nem DK-s színekben, akkor civilként mérettetné meg magát. A hírre még a párt fegyelmi testülete is vizsgálódni kezdett, majd úgy tűnt, Katanics inkább a háttérben marad. Csonka lapunknak azt mondta, ez egy rajta kívülálló vita, és ő nem is kíván ebben részt venni. – Amikor felkértek, én megkérdeztem, hogy ilyen jellegű konfliktus rám kihatással van-e, és azt a választ kaptam, hogy ezek rendezett dolgok már – fejtette ki.

 

Katanics a veszprémi közélet egyik legaktívabb képviselője, rendszeresen megszólal nemcsak helyi, de országos ügyekben is. Ő volt az, aki legutóbb pert nyert a Veszprémi Járásbíróságon, elérve, hogy közérdekű adatnak minősítsék a fertőzöttségi számokat.

 „Azért indulok az előválasztáson, mert sokan jelezték, bíznak bennem és fontosnak tartom, hogy a segítségemmel is minél többen vegyünk részt ennek a demokratikus jelöltkiválasztási folyamatnak a megvalósításában. Talán így valóban többen megyünk majd el a 2022 tavaszi országgyűlési választásra is, és a választókerületekben a közös ellenzéki jelölteknek adunk esélyt azzal, hogy rájuk szavazunk”, indokolta mostani posztjában az indulását Katanics.

Az előválasztáson csak olyan jelölt indulhat el, aki kap befogadói nyilatkozatot valamelyik lehetséges majdani parlamenti frakciótól. Katanics kért is ilyet a DK-tól, de azt eddig nem kapott. Facebook-oldalán azt írta, hosszan várakozott eredménytelenül, végül pedig máshoz fordult, és azt a választ kapta, hogy lesz befogadó pártja. Hozzátéve viszont: „Nem pártjelölt leszek és ahogyan azt már régebben meg is írtam, kifelé tartok a pártok világából.” A Magyar Narancsnak egyébként júniusban azt mondta, hogy ha kizárják, akkor pártonkívüliként folytatja a munkáját.

A politikus többször is kifejtette, hogy szerinte nem helyes a DK részéről felülről megmondani, ki legyen a párt helyi jelöltje. Egy hozzászólásában azt írta: „Azzal, hogy előválasztáson indulok, maximum az országos elnökség döntését kérdőjelezem meg, de meg kellett tennem, hiszen a helyi tagok véleménye nem érdekelte őket. Szerintünk tehát ők hibáztak! Nem helyes felülről, nem indokolva a döntéseket dönteni, ha a munkánkra meg számítanak”. Majd egy következő kommentben ezt kiegészítette azzal: „Feri közölte, hogy így döntött az elnökség. S azt az indokot mondta, hogy túlságosan a DK-hoz köthető személy vagyok, velem nem lehet nyerni. Kell egy civil, aki persze valójában nem az. Mikor konkrétabban kértem, hogy van-e mérés, vagy bármi, ami ezt alátámasztja, az volt s válasz, hogy nincs, ez megérzés. A DK veszprémi volt elnöksége is kért indoklást, de érdemit nem kapott.” A Magyar Narancs-interjúban egyébként megjegyezte azt is, Sebián-Petrovszki László pártigazgató szerint nem elég sikeres.

Az MSZP, illetve a Párbeszéd jelöltje a veszprémi előválasztáson Mesterházy Attila, míg a DK mellett a Liberálisok és az LMP is Csonka Balázst támogatja.