Vesztegetés miatt is nyomoznak az ORÖ-elnök ügyében

Vesztegetés miatt is nyomoznak az ORÖ-elnök ügyében

Balogh János (forrás: Hír TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú hónapok teltek el, de még mindig tart a nyomozás a fideszes Szabó Zsolt államtitkár és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökének, Balogh Jánosnak az ügyében. Mindkét visszásságot munkatársaink tárták fel, a cikkek még kora tavasszal, a Magyar Nemzetben jelentek meg.

Előbbi ügyben az azóta bezárt lap arról írt, hogy több mint egymilliárd-kétszázmillió forint parkol Belize-ben annak az offshore cégnek a bankszámláján, amelyiknek az „igazgatója” Szabó Zsolt fideszes képviselő, államtitkár, valamint felesége. A cég neve, amely mögött a dokumentumok alapján a hatvani politikus és neje áll: a Joy World Enterprise Limited, a bejegyzés dátuma 2013. június 10. Szabó Zsolték családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén szerepel.

Az államtitkárt akkor többször kerestük telefonon, szöveges üzenetet is küldtünk neki, de nem reagált megkeresésünkre. Később helyreigazítást követelt, ugyanakkor az ügyben ügyészségi nyomozás indult. Konkrétan Polt Péter legfőbb ügyész számolt be arról még júniusban, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt zajlik nyomozás Szabó Zsolt ügyében.

Mostani érdeklődésünkre Kovács Katalin százados, főügyészségi katonai ügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője azt közölte, hogy „a megjelölt ügyben elrendelt nyomozásban több irányú adatszerzés van folyamatban. A nyomozás érdekeire tekintettel jelenleg további információ nem adható.” Vagyis bár a politikus mindent tagadott, a főügyészség közel fél év után sem zárta le az ügyet.

Már a NAV nyomoz az ORÖ-vezér ügyében - Magyar Hang

Egyelőre egymáshoz dobálgatják a hatóságok Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnökének botrányos ügyét, de legalább zajlik a nyomozás. A Magyar Nemzet még március végén tett feljelentést csalás gyanújával a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, melynek nyomozói néhány nappal később tanúként ki is hallgatták a botrány feltárásában résztvevő munkatársunkat.

Hasonló a helyzet Balogh János ORÖ-elnök ügyében is. A vezető egy a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvétel szerint fiktív kampányrendezvényeket akart lepapíroztatni, az így „megspórolt” pénzből pedig a Fidesz helyi jelöltjének, Vinnai Győzőnek a kampányát segítette volna a romák voksolásra biztatásával. Mint egy rögzített beszélgetésben a szájából elhangzott: „Hát én nem dumálok mellé, én Győzőt fogom támogatni egyéniben. (…) Tudod, kell, hogy agitáljam az embereket, mert hivatalosan nem adhatom nekik oda, érted? Nem lehet úgy elszámolni vele.” Az egyik beszervezni próbált vállalkozó nemet mondott a törvénytelen ajánlatra, majd feljelentést tett, ahogyan a történtekről értesülve e sorok írója is.

A rendőrségtől a napokban kapott tájékoztatás szerint „a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya vesztegetés bűntettének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor. A nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást jelenleg nem áll módunkban adni.”

A fejleményekről beszámolunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 26. számában jelent meg, 2018. november 9-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!