Csak maguknak osztottak helyeket a fideszesek Tiszafüreden

Csak maguknak osztottak helyeket a fideszesek Tiszafüreden

A tiszafüredi városháza (Fotó: tiszafured.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyedülállóra sikerült a tiszafüredi önkormányzat bizottsági helyeinek elosztása a botrányos választási kampány után: miközben a győztes Fidesztől egyetlen bizottsági helyet sem kapott az ellenzék, akad olyan kormánypárti képviselő, aki mindhárom bizottságba beülhetett – tudta meg lapunk.

A közel 11 ezer lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban 11 képviselői mandátumot osztottak ki. Ujvári Imre fideszes polgármester az egyik körzetet is megnyerte. A kormánypárt további öt körzetet vitt el, az ellenzéket összefogó Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) két választókerületben győzött. A kompenzációs listán kiosztott mandátumok után a testület végül hét fideszes és négy MMM-es képviselővel alakult meg.

Az új testület november 13-án szavazott a bizottsági helyekről. Ekkor derült ki, hogy a korábbi négy helyett ezúttal három bizottság alakul, a fideszesek pedig minden helyet maguk között osztanak szét. Mivel a fideszes polgármester és a két alpolgármestere nem lehet bizottsági tag, az ellenzéknek pedig nem akartak helyeket adni, a maradék négy kormánypárti képviselővel töltötték fel a helyeket. Ez eredményezte azt, hogy a fideszes Bíró Mihály a pénzügyi, az ifjúságpolitikai és az értéktárbizottságba is beülhetett. Előbbi kettőnek „csak” tagja, utóbbinak alelnöke lett. A kormánypárti frakció Mester Marianna, Sturcz Márton és dr. Hegyi György Péter fideszes képviselőt két-két bizottságba is beszavazta.

Sokba került Tiszafürednek a jegyző kirúgása | Magyar Hang

A külsős bizottsági helyeknél is akadnak érdekességek: a pénzügyi bizottság tagja lett a fideszes indulóként körzetet veszítő Kandra Károly. Az értéktárbizottságba pedig azt a Pecze Lászlónét delegálta a Fidesz, aki az MSZP helyi elnöke volt, de kizárták a pártból, mert elindult az ellenzéket összefogó Mindenki Magyarországa ellen.

A tiszafüredi ellenzék ismert alakja, Spisák György (MMM) – a polgármesteri címért folytatott küzdelemben alulmaradt, de kompenzációs listáról képviselői mandátumot szerzett – az ülésen és közösségi oldalán is kifogásolta, hogy az ellenzék egyetlen bizottsági helyet sem kapott. Azt írta, ezzel a lépéssel a közel kétezer tiszafüredi választó akaratából a testületbe választott négy „ellenzéki” érdemben, döntési joggal nem vehet részt a munkában. Kifogásolta, hogy az ellenzékkel semmiféle egyeztetés nem volt, és azt is, hogy nem kapott választ arra, miért döntött a furcsa elosztás mellett a Fidesz.

Ujvári Imre azonban közösségi oldalán úgy reagált, hogy „nincs alkudozás, az önkormányzati törvény ilyet nem ismer, a hatáskörök egyértelműek: ezekben a kérdésekben a képviselő-testület dönt nyilvános testületi ülésen”. Az újraválasztott városvezető Spisákot is kiosztotta: „éppen hogy megalakult a testület, de ő már pozíciók után kuncsorog, és egyezkedne” – írta, hozzátéve, hogy a pozíciók helyett a város működtetésére, fejlesztésére kellene koncentrálni.

Újabb hangfelvétel: megkenné a Fidesz az ellenzékit, csak álljon félre | Magyar Hang

Figyelemre méltó, hogy a fideszes többség megszüntette Tiszafüred két külterületi településrészének, Kócsújfalu és Tiszaörvény részönkormányzatait. Éppen e körzet az, ahol nem fideszes, hanem az ellenzéki MMM-es jelölt győzött. Spisák megkérdezte, hogy büntetik-e a településrészek lakóit az eredmény miatt. Újvári visszautasította a felvetést, hozzátéve, hogy mivel a képviselőjük a városi testület tagja, megfelelően képviselve van az ott élők érdeke.

Ujvári és Spisák viszonyáról érdemes tudni, hogy Ujvári Imre 2014-ben polgármesterként kirúgta az addig jegyzőként dolgozó Spisákot, ami tmillió forintnyi közpénzbe került az önkormányzatnak. A választási kampányban került napvilágra az a hangfelvétel, amelyen a Fidesz egri „ökle”, Oroján Sándor Spisákkal példálózott. Arról beszélt, hogy hiába próbálták félreállítani, nem tudták jobb belátásra bírni. „Vagy idomulsz, vagy ellenség leszel” – mondta Oroján az Egriügyek.hu-hoz került felvételen, amelyen később Ujvári is hallható. Ő arról beszélt, hogy hajlandó lett volna szerződéses megbízással lekenyerezni Spisákot, és még azt is vállalta volna, hogy a fideszes aktivisták békén hagyják, ha nem indul polgármesterjelöltként, és kivonul a politikából.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!