Minden eddiginél többen csatlakoztak a tanárok polgári engedetlenségi akciójához

Minden eddiginél többen csatlakoztak a tanárok polgári engedetlenségi akciójához

A püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 18 pedagógusa hétfőn fejezte ki szolidaritását a sztrájkrendelet miatt polgári engedetlenségre vállalkozó kollégáival.jpg

Fotó: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden eddiginél több iskola vesz részt kedden a kormány által kiadott sztrájkrendelet miatti polgári engedetlenségi akcióban. A Telex.hu információi szerint részt vesznek tanárok a tiltakozásban többek között a pécsi Leövey Klára Gimnáziumból, a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból, a Martonvásári Beethoven Általános Iskolából, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolából, a váci Madách Imre Gimnáziumból. Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnáziumból, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumból, a Móricz Zsigmond Gimnáziumból, az Ady Endre Gimnáziumból, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolából, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumból és a Szent István Gimnáziumból is. A 444 összesítése szerint 13 iskola legalább 270 tanára csatlakozott kedden az akcióhoz.

A fővárosi, XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium 31 tanára is csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz. Lapunknak küldött közleményükben azt írták, hogy ma 8 és 12 óra között nem veszik fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. Leszögezték: a figyelemfelkeltő akcióban való részvételükről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttek. – Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményei lehetnek. Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk – írták.

A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban – a Minap.hu portál hétfői információi szerint – 37 pedagógusa is részt vesz a polgári engedetlenségi akcióban. A Herman Ottó Gimnázium tanárai közleményükben azt írták, hogy kizárólag erkölcsi indíttatású, egyéni, az oktatás helyzetéért, valamint tanítványaik, a gyermekek, a nemzet jövőjéért érzett felelős döntésük alapján teszik ezt. Munkabeszüntetésükkel nem munkahelyi vezetőik ellen demonstrálnak, hanem a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakoznak, és követelik annak visszavonását. Ebben az iskolában kezdődött 2016-ban a kockásinges megmozdulás, amellyel az oktatási rendszer problémáira kívánták felhívni a figyelmet.

Szintén a Telex gyűjtötte össze az engedetlenségi hullám budapesti csatlakozóit. Mint írják, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumban több mint 20 tanár tiltakozik a sztrájktörvény ellen azzal, hogy nem vette fel reggel a munkát. A Kosztolányi Dezső Gimnáziumban fél 8-kor kezdődő engedetlenségen 20 tanár nem vette fel a munkát az első négy tanítási órában, és további nyolc tanár a támogató nyilatkozat aláírásával fejezi ki szolidaritását. A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium egyik tanára a hírportálnak azt mondta, hogy 30-an fognak engedetlenkedni 8-12 óra között. A Móricz Zsigmond Gimnázium kb. 20 tanára fél 8-tól nem veszi fel a munkát, az Ady Endre Gimnázium 29 pedagógusa 8-12-ig él a polgári engedetlenség lehetőségével. A Szent István Gimnázium 59 fős tantestületéből 23-an vesznek részt aktívan a tiltakozásban, további 5 pedagógus támogatja őket. Ők azért nem tudnak személyesen részt venni az engedetlenségben, mert vagy betegek vagy nem lenne a mai nap egyébként sem órájuk.

Hétfőn egyébként akadtak olyan tantestületek, amelyek tagjai szolidaritásukat fejezték ki a polgári engedetlenségi akcióhoz csatlakozott tanárokkal. Köztük volt a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumhoz tartozó püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 18 püspökladányi pedagógusa is. A szolidaritást vállalók fényképet is megosztottak magukról a közösségi hálón, ők láthatók a képünkön.

Mint arról beszámoltunk, a kormány február 11-én kiadott rendeletében korlátozta jelentősen a sztrájkjogokat: a dokumentumban a veszélyhelyzetre hivatkoztak, ám az intézkedés egyértelműen válaszlépés volt a pedagógus szakszervezetek által megtartott (és Emberi Erőforrások Minisztériuma által jogszerűtlennek tekintett) január végi kétórás figyelmeztető sztrájkra.