Videón, ahogy az Örkény és a Katona színészei kiállnak az SZFE hallgatói mellett

Videón, ahogy az Örkény és a Katona színészei kiállnak az SZFE hallgatói mellett

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Paszicsnyek János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiállunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói mellett – írta közösségi oldalán az Örkény Színház, amely kedden este videót közölt arról, hogy egy előadásuk után a színpadon biztosították szolidaritásukról a fiatalokat, ezt többek közt egy hatalmas SZFE-s molinóval jelezve.

https://www.facebook.com/OrkenyIstvanSzinhaz/posts/3231882216894654

A Katona József Színházban a Poppea megkoronázása című előadás végén a színpadon a Színművészeti Egyetem hallgatói és a társulat tagjai közösen közösen tiltakoztak az SZFE autonómiájának felszámolása ellen.

https://www.facebook.com/katona.budapest/videos/726344184589583/?v=726344184589583

A hallgatók azt követően barikádozták el magukat az SZFE épületében kedden, hogy szerintük a kormány felszámolta az intézmény autonómiáját azzal, amilyen módon alapítványi formába szervezték az egyetemet. A fiatalok így többek között elutasítják a modellváltásról szóló törvényt a jelenlegi formájában, elutasítják a kuratóriumot és felügyelőbizottságot is, elutasítják a fenntartó által alapdokumentumok, elutasítanak bármilyen önkényesen kinevezett vezetőséget, követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását.

A kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila, egyébként kedden este azt mondta, az SZFE-n nem diktatúra van, hanem kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre. Így szerinte ahogy tavaly december után a bal- és jobboldali vezetésű városok is meg tudtak egyezni a kormánnyal a színházak működtetéséről, úgy most is lehetőség van a megegyezésre az SZFE jövőjéről.