Videóügy: belső vizsgálat indul az MSZP-ben

Videóügy: belső vizsgálat indul az MSZP-ben

Németh Athina az Egyenes beszéd stúdiójában.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP-ben egy kommunikációs stáb döntött annak a videónak az elkészítéséről, amelyben egy magát mentősnek kiadó nő szerepelt. Erről Szakács László, az MSZP elnökhelyettese beszélt az ATV Start című műsorában.

Szakács szerint Korózs Lajos rengeteg levelet kapott az ágyfelszabadításban érintett betegek hozzátartozóitól, elkötelezetten, szakmailag magas színvonalon látja el feladatát. Szerinte Korózsnak nem kell lemondania a történtek miatt.

Arra a kérdésre, hogy ki a felelőse ennek a videónak, Szakács László azt válaszolta: annak, aki előkészítette és elkészíttette a videót. Nevet nem mondott, de azt kérdésre válaszolva kijelentette: lesz vizsgálat és felelősségre vonás a pártban a botrány miatt – ám hangsúlyozta: szerinte nem Korózs volt az, aki elkövette a videóval kapcsolatos hibát.

A 168 Óra több forrásból is úgy értesült, hogy Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság egykori újságírója, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő asszisztense, sajtósa készítette a videót. Szalay Tamás Lajos a lapnak elismerte a videó készítését. „Én voltam a kamera végén” – mondta, ám további kérdésekre nem válaszolt, hanem az MSZP sajtóosztályához irányította a 168 Órát.

Ujhelyi István közleményben reagált. Mint írta, „a sajtóban megjelent állításokkal kapcsolatban egyértelművé kívánom tenni, hogy közvetlen munkatársam, Szalay Tamás Lajos az MSZP videójának felvételéhez mindössze technikai segítséget nyújtott a szabadidejében, annak előkészítésében és tartalmában semmilyen szerepe nem volt. Minden egyéb, a videóval kapcsolatos kérdésben kérem, keressék az MSZP sajtóosztályát.”

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy le lehet kérdezni azt, hogy valaki szerepel-e az egészségügyi nyilvántartásban, valamint azt is, hogy a szerzett képesítéseit karban tartja-e. A háziorvos szerint Németh Athina néven senki sem szerepelt a nyilvántartásban, sem ápolóként, sem mentőápolóként, sem mentőstisztként. A rendszerben pedig akkor is benne marad, ha abbahagyja az egészségügyi tevékenységét.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő ehhez hozzátette: lehet más nevet használ, mint amin bemutatkozott, ez is egy magyarázat lehet.

A két orvos kifejezte aggodalmát annak kapcsán, hogy a lényegről nincs szó, vagyis hogy sokan életveszélyes helyzetbe kerültek a kórházi ágyak kiürítése miatt. Kunetz szerint helyes, ha indul eljárás a Németh Athina-ügyben, viszont arra is kíváncsi, hogy amit állít, az vajon igaz-e.

Kedd délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a videó miatt. Közleményükben azt írták: a mentősként nyilatkozó nőről kiderült, hogy sem az Országos Mentőszolgálat, sem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, sem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában nem szerepel, sőt az általa megnevezett Szamaritánus Mentőszolgálat is cáfolta, hogy valaha dolgozott volna náluk.

Az RTL Klub Híradója kedden megszólaltatta Dávid Ferencet, a Samaritanus Mentőszolgálat szóvivőjét. Ő azt mondta, mentőállomásukon működik egy átmeneti szálló, amelynek pár évekig lakója volt Németh Athina, aki azonban soha nem volt alkalmazásban a mentőszolgálatuknál, feladatokkal nem bízták meg.