„Vidnyánszky ekkor megszólalt, hogy nem Mohácsi indít osztályt, hanem ő”

„Vidnyánszky ekkor megszólalt, hogy nem Mohácsi indít osztályt, hanem ő”

Free SZFE feliratú tábla a Színház- és Filmművészeti Egyetemért rendezett Kossuth téri tüntetésen 2020. július 3-án (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyanaz következhet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mint ami néhány éve Kaposváron történt – erről beszélt a HVG.hu-nak a Kaposvári Egyetem korábbi tanszékvezető tanára, Csáki Judit. Ide 2011-ben érkezett meg Vidnyánszky Attila, aki előbb címzetes egyetemi tanár lett, majd nem sokra rá már a művészeti rektor-helyettesi pozíciót birtokolta. Egy évre rá a színészképzésért már nem a kirúgott Csáki felelt, hanem az intézetvezetővé előlépett Vidnyánszky, aki később viszont a Nemzeti Színház élére távozott.

A címzetes egyetemi tanári posztot „olyanok kaphatják, akiknek az egyetemmel szoros kapcsolatuk van, tanítanak, dolgoznak ott. Vidnyánszkyt mi ott sosem láttuk, de persze tudtuk, hogy ez jelent valamit a jövőre nézve. Aztán jött a hír, hogy a Művészeti Karon a tanszékekből intézeteket szerveznek – ez szakmailag teljesen abszurd, semmi szükség nem volt rá –, és az intézetek igazgatói posztjaira pályázatot írtak ki. A Színházi Intézetnél nem volt feltétel a doktori fokozat – ennek ellenére pályáztam, noha tudtam, hogy esélytelen. Az is volt. Vidnyánszky nyerte, aki sem a pályázat során, sem utána nem beszélt velünk” – fejtette ki Csáki Judit.

Vidnyánszky aztán osztályt indított, tanítani kezdett, Csáki szerint egyébként békén hagyta őket, még ha volt is „néhány hagymázas ötlete.” Ezekről viszont szerinte sikerült lebeszélni, és volt is néhány normális beszélgetésük.

Az első jel szerinte az volt, mikor meghirdették, hogy a következő évtől Mohácsi János indít osztályt. Vidnyánszky ekkor megszólalt, hogy nem Mohácsi fog, hanem ő. – Erre mondom ma, hogy ott kellett volna fölállnunk. Mert utána csak az apró leszalámizás jöhetett – jött is – tette hozzá a volt tanszékvezető.

Bár úgy tűnt, Vidnyánszky hajlandó együtt dolgozni, nem sokkal később mégis kirúgták Csákit, ahogy Réthly Attilát, Mohácsi Jánost, Rusznyák Gábort, Kocsis Pált és Csapó Virágot. Az indok átszervezés volt, Csáki viszont pert indított, amit meg is nyert. – Más is perelt, más is megnyerte. A bíróság kimondta, hogy jogellenesen szűnt meg a munkaviszonyom – összegzett.

Múlt héten derült ki, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány élére Vidnyánszky Attilát nevezik ki. A kuratóriumba emellett bekerültek olyanok is, akiknek nem sok közük van a színházak és filmek világához. Tag lett Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. Ezt követően negyvenegy év után szerződést bontott Zsámbéki Gábor rendező, illetve távozott az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője, Gáspár Máté.

Az SZFE hallgatói önkormányzata közölte, nem fogadja el a frissen kinevezett kuratóriumot. – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között – közölte a HÖK-elnökség.