Vidnyánszky: új SZFE-vezetés kell

Vidnyánszky: új SZFE-vezetés kell

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vidnyánszky Attila arról beszélt, az új egyetemi vezetést a kuratórium fogja megválasztani.

Vidnyánszky Attila, az intézményt szeptember 1-től fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke szerint új vezetést kell a Színház- és Filmművészeti Egyetem élére választani és új munkatársak is kellenek, hangzott el a Kossuth Rádióban.

A kuratórium elnöke szerdán találkozott az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott vezetőivel. Elmondta, hogy minden lényegi kérdésben mást gondolnak, és az egyetlen pozitívum az volt a találkozóban, hogy egyetértetek: hétfőn el kell kezdeni az oktatást. Vidnyászky szerint szeptember végéig a mostani vezetőség működik, az ő felelősségük, hogy elinduljon az oktatás.

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy évtizedeken keresztül generációk érezték azt a zárat, hogy nem kerülhetnek be az egyetemre. Szerinte egyfajta kizárólagosság uralkodik az egyetemen a gondolatok, a módszerek, a filozófiák kapcsán és a konfliktus átöröklődik a generációk között.

– Végtelenül bezárt, végtelenül kirekesztő attitűd, amit az ember folyamatosan érez – fogalmazott. A folytatásban elmondta, hogy a tanárok nem tudják elképzelni, hogy a „mi gondolataink” is beépüljenek a képzésbe. Viszont úgy tartja, hogy el kell fogadniuk azt a tényt, hogy „van más is (...), mert egy évtizedes igazságtalanság, hogy nincs más”. Az új egyetemi vezetést a kuratórium fogja megválasztani.

Vidnyánszky Attila szerint a pártok eszközként használják a diákokat ebben a helyzetben.

(MTI)