Világgazdaság: Az egyetemi kollégiumokban biztosan melegebb lesz 18 foknál

Világgazdaság: Az egyetemi kollégiumokban biztosan melegebb lesz 18 foknál

Radiátor. Képünk csak illusztráció (Fotó: Julian Hochgesang / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazai egyetemi kollégiumokat is érzékenyen érinti az energiaárak emelkedése, már csak azért is, mert nem tartoznak a rezsicsökkentés hatálya alá. Az azonban biztos, hogy a rezsiemelés ellenére egyik intézmény sem tervezi mindössze 18 fokra felfűteni a helyiségeit – írja a Világgazdaság.

A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (Fekosz) elnöke, Hegedűs Imre a VG megkeresésére közölte: az intézmények túlnyomó többsége az energiahelyzetet illetően még a tervezés fázisában van, a legtöbb helyen most készülnek meghozni a szükséges stratégiai döntéseket. Kifejtette, elsősorban a megújuló energiaforrások jelenthetik a megoldást a kollégiumok számára. Így ott, ahol már eddig is működött napelem, napkollektor, igyekeznek még inkább hasznukat venni és korszerűsíteni őket. Egy biztos, azzal senki nem kalkulál, hogy a kollégiumokat csak 18 Celsius-fokra fűtsék fel, 20-22 fokos hőmérsékletet terveznek a legtöbb helyen őszre, télre. Megjegyezte: természetesen nem mindegy, hogy táv- vagy gázfűtéses egy intézmény, ahogyan az sem, egybeépült-e az adott városban az egyetem és a kollégium, hiszen ezen is múlhat a fűtés esetleges szakaszolásának technikai kivitelezése.

A Fekosz elnöke arról is beszélt, hogy körülbelül 50 ezer hallgató lakik az ország mintegy 150-200 kollégiumában, amelyek között megtalálhatók állami, alapítványi és magánfenntartásúak, valamint diákszállók egyaránt. A férőhelyekkel kapcsolatban a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyságrendileg 10-20 százalékos kapacitásbővítésre lenne szükség – elsősorban Budapesten és Debrecenben –, hiszen összesen majdnem negyedmillióan tanulnak a hazai felsőoktatásban, ötször annyian, mint ahány kollégiumi hely van. De a férőhelyszám növelése mellett nagyon fontos a meglévő épületek állapotmegőrzése, felújítása is – hangsúlyozta Hegedűs Imre.