Virágzik az étolajüzlet az árstop miatt Komáromban

Virágzik az étolajüzlet az árstop miatt Komáromban

Étolaj, napraforgő, képünk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rejtett kamerával járt utána a Komáromban virágzó étolajbiznisznek az RTL Klub. Az árstop miatt kifejezetten nagyot lehet most szakítani, kétszáznegyven forintot keresnek egy liter étolajon azok, akik kartonszámra veszik, aztán viszik ki Szlovákiába a komáromi boltokból. A komáromiak naponta több szlovák rendszámú utánfutót és kisteherautót látnak a boltok parkolójában, ezek aztán megrakott csomagtartóval hagyják el az országot. Volt, ahol emiatt már délelőtt elfogyott a teljes készlet.

Szlovákiában egy liter étolajért 2 euró 80 centet is elkérnek, tehát nagyjából 1100 forintot, Magyarországon viszont mindez csak feleannyiba kerül. Bár a kormányrendelet szerint egy személy a literes kiszerelésből csak hármat, az ötliteresből pedig egyet vehet, de sokan vannak, akik még egyszer beállnak a sorba, vagy akár négyen-öten érkeznek, hogy minél többet tudjanak venni.

Az étolaj egyik legnagyobb előállítója Ukrajna, a háború miatt viszont készlethiánytól lehet tartani. Németországban van, ahol már csak személyivel lehet étolajat vásárolni, több komáromi szerint itt is ez lenne a megoldás. A benzinfelvásárlásnak is úgy szabtak nemrég gátat, hogy csak magyar rendszámú autóra vonatkozik a kedvezményes ár.

Az árstop október elsején szűnik meg, utána egyes elemzők szerint az étolajért akár több mint ezer forintot is elkérhetnek majd, ahogy azt Szlovákiában is teszik. Az RTL Klub stábja a legolcsóbb szlovákiai flakont 1030 forintért látta, az ötliteresért pedig elkértek 17 eurót, tehát nagyjából 6700 forintot.