Vissza lehet térni a tantermekbe a Pedagógusok Szakszervezete szerint

Vissza lehet térni a tantermekbe a Pedagógusok Szakszervezete szerint

Lefertõtleníti kezét egy érkezõ diák a történelem írásbeli érettségi vizsga elõtt a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2021. május 5-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa nem zárkózik el attól, hogy a tanulók és a tanárok visszatérjenek az iskolákba. A járványügyi szabályok betartásával vissza lehet térni a tantermekbe – mondta az ATV Start című műsorában.

A PSZ elnöke felidézte, hogy márciusban ezernégyszáz alatti napi megbetegedésekben határozták meg az újranyitás feltételeit. Mivel ezt tulajdonképpen mostanra megvalósult (bár péntekre 1541, csütörtökre pedig 1680 új esetet regisztráltak – a szerk.), a PSZ nem zárkózik el a jelenléti oktatástól.

Szabó Zsuzsa szerint mind a társas kapcsolatokra, mind a tananyagban való megfelelő haladásra szükség van, és úgy látja, hogy a digitális oktatás egyiket sem tudta rendesen helyettesíteni.

Hozzátette, a PSZ azt is fontosnak tartja, hogy az igazgatóknak legyen lehetőségük azonnal bezáratni az iskolát, ha egy tanulójuk vagy dolgozójuk megfertőződik. Felhívta arra a figyelmet, hogy az iskolák továbbra is lehetséges gócpontok, mivel egy tanteremben nem lehet tartani a másfél-kétméteres távolságot.

A szakszervezet pozitívumnak tartja, hogy a szülőknek lehetőségük van eldönteni, hogy engedik-e iskolába a gyerekeiket. A PSZ-nek ezzel kapcsolatban egy kikötése van: egy tanulót sem nem érhet amiatt hátrány vagy retorzió, mert nem ment be az iskolába.

Arról nem kaptak jelzést, hogy van-e olyan tanár, aki nem vállalja a második oltásig a tanítást. Korábban még készítettek egy felmérést a 21 Kutatóközponttal, amiből kiderült, hogy bár nagyon sokan nem támogatták az áprilisi iskolanyitást, mindössze öt százalék mondta azt, hogy nem menne vissza tanítani. „Ez azt mutatja, hogy a pedagógusok hivatástudata mindent felülír” – hangoztatta a szakszervezeti elnök.

Szabó annak is örül, hogy elindul a fiatalok oltása, de arról nincs információja, hogy a 16-18 évesek körében milyen az oltási hajlandóság.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy május 10-től a felsőtagozatok és középiskolák is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz.