Visszafoglalná az egyetemeket és növelné a tanárok bérét az ellenzék

Visszafoglalná az egyetemeket és növelné a tanárok bérét az ellenzék

Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa (balra,) Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos elnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, 2021. december 30-i sajtótájékoztatójukon

Fotó: MSZP/ Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valódi bérrendezés a pedagógusok körében, legalább középfokú szintű nyelvtudás az érettségi megszerzéséig– többek között ezekre tett ígéretet csütörtöki sajtótájékoztatóján a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azt hangsúlyozta, hogy az oktatás jövője az országé is, ám ezen a téren elmaradt a modernizáció az elmúlt 12 évben, Magyarország „hátra ment és nem előre”. A pedagógusok korfája, és az elvándorló pedagógusok száma is magas;ha nem lesz bérrendezés, akkor hamarosan nem lesz, aki tanítson – jósolta Kunhalmi, aki az összefogás oktatási programjában nagyarányú egyszeri fizetésemelést, majd fokozatos bérrendezést és tisztességes pótlékokat ígért a tanároknak.

Jelenleg a pedagógusok a diplomás átlagbér 61 százalékát kapják meg, ebből is látszik, hogy az Orbán-kabinet 12 év alatt nem foglalkozott tanárok helyzetével. Mindez nem maradhat így – tette hozzá Tóth Endre, a Momentum oktatási szakpolitikusa. Az eseményen felszólalt a jobbikos Brenner Koloman is, aki az oktatás színvonalának javítását, autonómiájának helyreállítását ígérte: mint mondta, az összefogás célja, hogy újra 18 éves korig tankötelesek legyenek a diákok, az érettségi megszerzéséig pedig legalább középfokú idegennyelv-tudáshoz jussanak. Az ellenzéki pártok „visszafoglalnák” a jelenleg fideszes vezetési kuratóriumok alá rendelt magyar egyetemi életet is, az egyetemek nagy többsége terveik szerint újra állami fenntartásba kerülne a kormányváltás után.

Kitűzött cél az első diploma ingyenessége is –hangzott el (bár az állam jelenleg is átvállalja 12 félév képzési költségeit). Ez az ingyenesség „bizonyos feltételek mellett” érvényes lenne a mesterszakos és a doktori képzésekre is.

A sajtótájékoztató egyik legfontosabb ígérete ugyanakkor a Nemzeti Alaptanterv megreformálása volt, és a szemléletmódváltás, ahogyan a reménybeli Márki-Zay-kormány viszonyul majd a tanárokhoz.

Kunhalmiék száraz és befogadhatatlan tananyagmennyiség helyett a csapatmunka és a kritikai gondolkodás erősítését ígérték az iskolákban – a tanárokról levennék a túlzó adminisztratív terheket, és visszaadnák nekik a tankönyvválasztás szabadságát.

– Szabad értelmiségi dolgozóknak, nem bürokratáknak tartjuk a pedagógusokat – mondta Tóth Endre, aki arról is beszélt, hogy terveik szerint erősíteni fogják a diákok pénzügyi és digitális ismereteit az iskolában. Utóbbihoz a diákoknak ingyen tablet is járna, mivel Tóth szerint a gyerek felkészültsége nem múlhat szülei anyagi helyzetén.