Visszakozott a kormány: csak a fővárosi világörökségbe tartozó lakásokat vehetnék meg bagóért a bérlők

Visszakozott a kormány: csak a fővárosi világörökségbe tartozó lakásokat vehetnék meg bagóért a bérlők

Kocsis Máté (Fotó: Facebook/Kocsis Máté hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan támogatja a Böröcz László fideszes képviselőnek a lakástörvény módosításával kapcsolatosan beadott törvénymódosító javaslatát – tudta meg az atv.hu. A portál fideszes forrásokra hivatkozva közölte az információt. Eszerint Kocsis Máté frakcióvezető e-mailben tájékoztatta a kormánypárti képviselőket, hogy a frakció véleményét meghallgatva döntöttek az eredeti javaslat jelentős korlátozása mellett. 

Ismert, hogy Böröcz önálló indítványa hatalmas vihart kavart még a kormánypárti képviselők körében is. Az elképzelés szerint ugyanis a bérlakásban élők a piaci érték 15-30 százalékáért vásárolhatnák meg bérleményüket. Amennyiben az összes önkormányzati bérlakásra vonatkozóan szavaznák meg a ma tárgyalt módosító elképzelést, úgy az önkormányzati vagyon jelentős része eltűnhetne az amúgy is kivéreztetett önkormányzatok mérlegéből. Becslések szerint az eredeti javaslat mintegy százezer lakást érintene, és 800 milliárd forint értékű önkormányzati vagyon kerülne veszélybe. 

A bejelentésre Pikó András a főváros nyolcadik kerületének polgármestere is reagált egy Facebook-bejegyzésben. A politikus azt írja, „a lakástörvényben elért fordulat polgármesterek és civilek egyöntetű tiltakozásának az eredménye. Természetes, hogy örülünk, és a módosítást a civilek és a polgármesterek győzelmének tartjuk. Példát mutattunk, hogy lehet bal- és jobboldali polgármestereknek, szakmának és civileknek összefogni. A kormány lépése azt is mutatja, hogy a törvényjavaslat mellett felhozott érveik mind hamisak voltak. De: tartsuk szárazon a puskaport, mert a kisebb lopás is lopás. Nem az összes önkormányzatot, csak néhányat csinálnak ki. Nem az összes lakást, csak néhányat játszanak át a haveroknak. Ettől ez még rablás.”