Visszalép az előválasztásról egy momentumos jelölt a Jobbik-alelnök javára

Visszalép az előválasztásról egy momentumos jelölt a Jobbik-alelnök javára

Szilágyi György jobbikos képviselő felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 26-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszalép a jelöltségtől a Momentum Mozgalom egyik, korábban már bejelentett jelöltje, Gergely Bálint a budapesti 14-ik körzetben (Rákosmente-Kőbánya) a Jobbik alelnöke, a jelenleg is aktív országgyűlési képviselő Szilágyi György javára.

Gergely Bálint a Momentum kihirdetett jelöltjei között volt. Indoklása szerint az „új és igazságos Magyarország” felépítése érdekében a „6 párti együttműködés a haza érdeke.” Gergely jelenleg a XVII. kerületi önkormányzat külsős bizottsági tagja, képviselői mandátumot eddig nem szerzett, sem egyéniben, sem listáról.

Szilágyi György Jobbik-alelnök még a MIÉP-ben kezdte politikai pályáját, majd egy rövid, Magyar Nemzeti Frontos kitérő után 2008-ban csatlakozott a Jobbikhoz. 2010 óta parlamenti képviselő, mindhárom ciklusban listáról jutott be. 2010-ben Budapest XVII. kerületében indulva a szavazatok több, mint 9,5 százalékával harmadik lett az azóta elhunyt fideszes Riz Levente és az MSZP jelöltje mögött. 2014-ben ismét harmadik lett, ekkor már a szavazatok közel 14,5 százalékát kapta meg, a győztes a fideszes Dunai Mónika lett. 2018-ban ismét harmadik lett 13 százalékkal, ugyanúgy Dunai Mónika nyerte a körzetét, ám alig több, mint 41 százalékkal, így, bár ebben a kerületben 2006 óta minden választást a Fidesz nyert, ellenzéki összefogással akár ez a választókörzet is nyerhető lehetett volna.

Szilágyi György már élvezte az LMP és a Mindenki Magyarország Mozgalom támogatását is, a Momentum jelöltjének visszalépésével jelenleg nincs ellenzéki kihívója az előválasztáson. Az MSZP, a DK és a PM még nem nevezett meg jelöltet, ahogy arról sem nyilatkoztak, támogatnák-e Szilágyit.

Nem Gergely Bálint az egyetlen momentumos, akit pártja visszaléptetett egy Jobbik-alelnök javára. Május 18-án Beraxa Krisztina, a Momentum egercsehi önkormányzati képviselője lépett vissza a Heves megyei 2. választókörzetben Dudás Róbert javára. Abban a választókörzetben sincs másik jelölt jelenleg a Jobbik jelöltjén kívül.

Gergely még péntek este is mint Budapest 14-ik egyéni választókörzet előválasztási képviselőjelöltje posztolt.