Visszaszerezné a kormány a ferihegyi repülőteret

Visszaszerezné a kormány a ferihegyi repülőteret

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét többségi tulajdonhoz szeretne jutni a magyar állam a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben – állítja értesüléseire hivatkozva a Magyar Nemzet néven megjelenő lap. Iparági források alapján úgy tudja, hogy a többségi tulajdon megszerzésének előkészítése Palkovics László innovációs miniszter feladata lehet.

A Budapest Airportot 2005-ben adta el a Gyurcsány-kormány külföldi befektetőknek, 75 évre megkötött koncessziós szerződés keretében. E szerint a magyar állam az árbevétel fél százalékát kitevő éves vagyonkezelési díjban részesülhet, de – írja a Magyar Nemzet – a tulajdonos által végrehajtott repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt gyakran még ennyi sem jutott el a költségvetésbe.

Hozzáteszik, hogy a „többségi részvénycsomag tulajdonosának az értékesítési tervei miatt nem jártak sikerrel a nagyobb tulajdonrész megszerzésére irányuló kormányzati tervek 2010 után. A vagyon további leértékelődésének az elkerülésére az állam 2011-ben lehívta az akkor még meglévő, 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagra vonatkozó eladási opciót”.

A koronavírus visszavetette a ferihegyi repülőtér teljesítményét, a tavalyelőtti, 16 milliót felülmúló rekordértékhez képest 2020-ban háromnegyedével kevesebb, 3,8 millió utas fordult meg ott.