Visszaszólt az amerikai nagykövet: Az nem magyar belügy, hogy az oroszok átrajzolnák Európa határait

Visszaszólt az amerikai nagykövet: Az nem magyar belügy, hogy az oroszok átrajzolnák Európa határait

David Pressman kijelölt amerikai nagykövet Záhonyban 2022. szeptember 9-én. (Fotó: U.S. Embassy Budapest)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Teljes tisztelettel, de Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tekinthetjük csupán »magyarországi belpolitikai fejleménynek«” – így reagált a Twitteren David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Szijjártó Péter neki szánt szavaira.

Az ügy előzménye, hogy David Pressman a Politico brüsszeli kiadásának a napokban azt mondta, a magyar kormánytagok gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, ám – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz tűzszüneti javaslatok elfogadásáig – a gyakorlatban inkább a Putyin által támogatott politikát erőltetik. Pressmann hozzátette, ők is csatlakoznak a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket az üzeneteket inkább Vlagyimir Putyinnak kellene címezni. A nagykövet szerint Washington „továbbra is kiáll a háború befejezése mellett”.

Erre reagált ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy „teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol az amerikai nagykövet vagy bármelyik más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze hozzá”. Hozzátette, hogy David Pressmannek nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és „ha arra kívánja felhasználni magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által egyértelmű többséggel megválasztott kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz” a két ország kapcsolatainak javításában. Ezt osztotta meg Kovács Zoltán a Twitteren, és erre reagált Pressman.