Visszaszúrt az amerikai nagykövet Szijjártónak

Visszaszúrt az amerikai nagykövet Szijjártónak

David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2023. január 6-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt követően, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter „felháborítónak” nevezte, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, visszaszólt neki David Pressman budapesti amerikai nagykövet – vette észre a hvg.hu.

A tárcavezetőt amiatt háborodott fel, hogy az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken mácius 20-án közzétette Amerika 2022-es emberi jogi országjelentéseit, ami súlyos kritikákat fogalmaz meg a magyar állapotokkal kapcsolatban. A jelentés szerint a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét rendszeresen érik támadások, de szerintük a kormány a sajtó szabadságát is korlátozza. Erre reagált úgy Szijjártó: „felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről”.

Pressman Twitterén reagált Szijjártó kritikájára azt írva: „ismerősen hangzik”. Mint a nagykövet kifejtette: a Kreml is éveken át kirohanásokat intézett az Egyesült Államok és az európai kormányok ellen, akik kritizálták őket az emberi jogok megsértésére miatt. Ilyenkor Moszkva azt mondta, visszautasít minden olyan kísérletet, amely beavatkozást jelent a belügyeikbe.