Visszavonták a civiltörvényt, helyette újat fogadtak el

Visszavonták a civiltörvényt, helyette újat fogadtak el

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés 136 igen és 28 nem szavazattal, valamint 30 tartózkodás mellett megszavazta az új civil törvényt, amely hatályon kívül helyezte a korábbi, uniós joggal összeegyeztethetetlennek nyilvánított jogszabályt.

Az EU ítélete szerint a kormány hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek; illetve hogy szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek esetében.

A törvényjavaslattal a kifogásolt paragrafus hatályon kívül helyezésével párhuzamos új szabályt is bevezetnek. Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.