Vitézy Dávid kiakadt: egy új kormányrendelet a hajléktalanszállók építésénél is kötelezővé tenné a parkolók létesítését

Vitézy Dávid kiakadt: egy új kormányrendelet a hajléktalanszállók építésénél is kötelezővé tenné a parkolók létesítését

Üres parkolóház, fotónk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új vendéglátó egységek fogyasztóterének minden megkezdett 10 négyzetmétere után, valamint új hajléktalanszálló minden 30 férőhelye után egy parkolót köteles biztosítani az építője – áll többek között abban a Lázár János által előkészített kormányrendeletben, amit most bocsájtottak társadalmi vitára – írja a Telex.hu.

Vitézy Dávid rögtön kiakadt a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról szóló jogszabály-tervezet fenti pontjain (is), és élesen kikelt közösségi oldalán a tervezet ellen. A volt közlekedési államtitkár fővárosi képviselő szerint abszurd, hogy nem lehet kocsmát sem nyitni parkoló nélkül, miközben tilos egyszerre inni és vezetni. Mint írja, a hajléktalanszállós kitétel személyes kedvence.

Vitézy szerint a tervezet „irreális, valójában a városaink élhetőségét roncsoló, a városi autózást ösztönző, a vibráló, belvárosias, élhető belvárosok létrejöttét ellehetetlenítő, viszont a lakhatási és a klímaválságot súlyosbító, retrográd javaslat”. Hozzáteszi: szakmai szervezetek már nyáron szóvá tették, hogy rossz és káros a tervezet, de persze a javaslataikból semmit nem vett figyelembe a szaktárca.

Vizézy Dávid felvetésére Lánszki Regő országos főépítész közleményben reagált. Mint írja: a január elsejével életbe lépő szabályozás nemhogy több, hanem jóval kevesebb parkolóhelyet ír elő és egyedi elbírálásra ad lehetőséget. – Az eddigi építésügyi rendelet, az OTÉK évtizedek óta szigorúan előírta a parkolóhelyek számát mindenhol, bizony még a hajléktalanszállóknál is. Most több helyen enyhítettünk a szabályozáson. Ez önmagában már jelentős parkolóhely csökkenést jelent – tette hozzá.

A főépítész emellett azt is megjegyezte, hogy megadják a jogot az önkormányzatoknak, hogy a helyi adottságokat figyelembe véve további könnyítéseket vezethessenek be. Egyedi kérvényre, megfelelő indokkal akár parkolóhely nélkül is lehet építkezni.