Vizet osztanak a kánikula miatt a megállókban

Vizet osztanak a kánikula miatt a megállókban

Vízosztás a hõség miatt a Déli pályaudvaron 2018. július 30-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start a fővárosi pályaudvarokon és több vidéki vasútállomáson a hőségriasztás idején – tájékoztatta a Mávinform szombaton az MTI-t.

Budapesten a Keleti és a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Rákospalota-Újpesten, vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a várakozók. Az ásványvizet naponta 10 és 17 óra között biztosítják, addig, amíg a hőségriasztás tart.

A Volánbusz az autóbusz-állomásokon szintén ad az utasoknak ivóvizet.

A főváros már pénteken közölte, hogy hűsítő szigeteket állít fel forgalmas, nyaranta felforrósodó tereken. Elsőként a Boráros téren vehetik birtokba a szigetet a látogatók, június 18-tól szeptember 15-ig. Az árnyékot adó helyen planténeres fák és borostyánfal is segít az arra járóknak, hogy elviselhetőbb legyen az extrém hőség a nyári napokon.

A Hűsítő Budapest program másik fontos eleme az ivóvíz biztosítása a köztereken. A csapvíz nem csak egészségügyi okokból, de a környezetvédelem miatt is fontos, hiszen csapvíz fogyasztásával nem szükséges műanyag palackos vizet vásárolnunk. Budapesten tiszta és egészséges az ivóvíz, így a városvezetés igyekszik a lehető legtöbb lakóhoz és turistához ezt eljuttatni a köztereken is. A Fővárosi Önkormányzat a Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 22 ivókút mellett idén 12 kúttal növeli azok számát a város számos pontján. Az egyik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér közötti, idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszán lesz. Az ivókutak pontos helyszíne a Husito.budapest.hu oldalon érhető el egy online térképen.