Vízhiány lesz több Pest megyei településen az extrém hőség idején

Vízhiány lesz több Pest megyei településen az extrém hőség idején

Vizes kocsi a solymári Budai Nagy Antal utcában 2022. június 30-án (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghibásodott az egyik kiemelt fontosságú regionális ivóvíztávvezeték (Dunakeszi-Fót NA600), emiatt Fóton, Mogyoródon és Csömörön, valamint Gödöllő magasabban fekvő területein nyomáscsökkenés, majd vízhiány várható a következő 48 órában – közölte a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt szerda délután.

Azt írták, hogy megfeszített erővel zajlik a hiba elhárítása, de a kánikulai helyzet miatt extrém módon megnőtt vízigényeket nem tudják kielégíteni, mert a vízellátó rendszer nagyon gyorsan leürül. Számításaik, elemzéseik és a hibaelhárítási munka haladása alapján így előrejelezhető a négy településen a vízhiány. Hozzátették. ebben az időszakban a közegészségügyi követelmények kielégítéséhez szükséges vízigényeket lajtok segítségével fogják biztosítani.

Hangsúlyozták, hogy rendkívül fontos a felelős vízhasználat. kérték az ivóvíz más irányú igénybevételének korlátozását (például medencetöltés, locsolás). Emellett kérték az önkormányzatok közterületi (például sportlétesítmények locsolása, közutak hűtése, stb.) locsolási célú vízvételezésének szüneteltetését.

Kedden kért a vízmű a kánikula idejére takarékos vízhasználatot több településen az ivóvízellátás biztosítása érdekében.

Címkék: vízhiány