Beindul a versenyhivatal, először a tej drágulása miatt indít vizsgálatot

Beindul a versenyhivatal, először a tej drágulása miatt indít vizsgálatot

Tej. (Fotó: Couleur/Pixabay,com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsított ágazati vizsgálatot indít a Gazdasági Versenyhivatal a tej- és tejtermékek hazai piacán, miután felmerült a verseny torzulása a szektorban, harangozta be a GVH a Facebook-oldalán.

A GVH rendelkezésére álló információk szerint a hazai tej- és tejtermékek körében a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése volt észlelhető számos termék esetében a közelmúltban, mely áremelkedés a mai napig folyamatosan tart. Ezzel párhuzamosan, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő- és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

A hivatal rendelkezésére álló információk alapján a fenti jelenség Magyarország egész területét érintően megfigyelhető. Azt gyanítja, hogy a verseny torzulása vagy korlátozódása is hozzájárulhatott az áremelkedéshez, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.

Hozzáteszik, a tej és a különböző tejtermékek részesedése jelentős a hazai fogyasztói kosárban. A magyarországi keresletet egyrészt a hazai tejipari szereplők elégítik ki, másrészt importtermékek. A hazai tejipari ágazat legjelentősebb szereplői a nyers tehéntejet beszállító tejtermelők, a tejtermékeket feldolgozó üzemek, valamint a tejtermékek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások, élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncok, melyek végső soron kiszolgálják az értéklánc végén elhelyezkedő fogyasztókat.

A GVH szerint indokolt ugyanakkor vizsgálni azt is, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatban tapasztalt negatív folyamatokhoz a nagy mértékű áremelkedések; a piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; a termékkategórián belüli koncentráció alakulása (ideértve a sajátmárkás termékek arányának alakulását) és a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények.

A hatóság az árstopokról nem ír nyíltan, csak úgy fogalmaz, hogy a hazai élelmiszerpiaci árakra közvetlenül kiható jogszabályi változások is olyan tényezők, amelyek a tej- és tejtermék ágazat valamennyi szereplőjére és a fogyasztókra is közvetlenül és érzékelhető mértékben kihatottak.

Ahogy arról beszámoltunk, egyre többen sürgetik az ársapkák kivezetését, mert az piaci torzulást okoz.